НОВИНИ

Израелски удари са отнели живота на 42 души в град Газа

Продължава офанзивата в Рафа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:17, 22.06.2024
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Израелски удари днес са отнели живота на 42 души в град Газа, съобщават източници на Хамас. За последното денонощие палестинските жертви там са над 100. Израелските сили продължават офанзивата си в южния град Рафа, където има боеве с бойци на Хамас. Там са открити и нови тунели. След удари има и щети по Международния комитет на Червения кръст в Газа. Край обекта има палатков лагер на палестински бежанци. Жертвите само там са 22.

Израелски танкове напредват в западната и северната част на град Рафа, останалите райони, включително центъра, вече са превзети. Обстрели от самолети, танкове и кораби са прогонили повечето от цивилните в Рафа, където бяха намерили убежище повече от един милион бежанци. Израелските военни обявиха, че провеждат прецизни операции в Рафа, основани на разузнавателни данни. Според местни палестинци, в ход е операция по окончателното завладяване на града, където се разиграва хуманитарната катастрофа.

Международният комитет на Червения кръст осъди обстрела с 22 жертви в близост до неговото представителство в Газа и напомни, че всички страни в конфликта са длъжни да пазят цивилните и хуманитарните обекти.

Палестинската страна съобщи, че жертвите от началото на израелската офанзива в Газа вече са над 37 500.

На фона на заявлението на израелската армия за готовност за офанзива и срещу Хизбула в Ливан, българското външно министерство днес отново напомни предупреждението си да не се пътува в страната, а нашите сънародници там да напуснат. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази тревога от риска за разширяване на конфликта в Близкия изток заради ескалацията в обстрелите и войнствената реторика между Израел и Хизбула. Хората в региона и по света не могат да си позволят Ливан да се превърне в нова Газа, заяви Гутериш.

"Рискът от разширяване на конфликта в Близкия изток е реален и трябва да бъде избегнат. Една грешно действие, една грешна преценка, може да предизвика катастрофа, която да стигне далече зад границата и, честно казано, отвъд въображението", каза Антониу Гутериш - генерален секретар на ООН.

ООН изтъкна, че като окупационна сила, Израел е отговорен да възстанови реда и сигурността в палестинските територии, така че да бъде възможно влизане на хуманитарна помощ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локо Пловдив привлече украински полузащитник
Локо Пловдив привлече украински полузащитник
Въздушната линейка е транспортирала 64-годишен пациент от Кюстендил до София
Въздушната линейка е транспортирала 64-годишен пациент от Кюстендил до София