НОВИНИ

Пъстър, фрагментиран парламент с между 7 и 9 партии очакват социолозите

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:44, 27.09.2024
Чете се за: 04:42 мин.
Политика
Снимка:
Слушай новината

Между 30 и 31% или 2 милиона души се очаква да гласуват на предсрочния вот на 27 октомври. Това показва последното проучване на агенция "Алфа Рисърч". То е проведено в периода 18 - 24 септември сред 1000 пълнолетни от цялата страна. Реализирано е със собствени средства. А информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните. Как социолозите коментираха краят на 50-ия парламент и очакванията от кампанията?

С блокиране на парламентарната трибуна, изскубнати кабели за озвучаването и накрая загасени лампи - така малко преди полунощ приключи последният ден на 50-ия парламент. До напрежението се стигна заради проектите, които се отнасяха до мините в Маришкия басейн, актуализацията на Пътна карта за климатична неутралност, както и изменение на Плана за възстановяване в частта "Нисковъглеродна икономика". Проектите не бяха приети, а предизборната кампания започна официално.

"Това беше своеобразен апотеоз на невъзможността на това Народно събрание да отговори на обществената отговорност, която му беше вменена с вота, който имахме преди няколко месеца", коментира Геновева Петрова - "Алфа Рисърч".

"Най-неприятното не е толкова, че депутатите правят пропаганда и ползват парламента единствено за пропаганда. Най-неприятното е, че всеки разговор с партиец в София ще ви покаже, че те са почнали да вярват в собствената си пропаганда", каза Първан Симеонов - "Галъп Интернешънъл".

На този фон над 61% от анкетираните от "Алфа Рисърч" казват, че ситуацията в България е изключително тревожна, институциите не действат и има дестабилизация. 28,5 на сто я определят като нормална.

"Вече хората, дори в собственото си ежедневие, започват да усещат проблемите, които създава липсата на нормално функциониращи институции", смята Геновева Петрова - "Алфа Рисърч".

"Това е белег на потенциална криза на демокрацията, както сме си говорили с вас, и знаете каква е опасността: опасността е да се появят рецепти за нови системи. Те просто не могат да се погледнат отстрани и не могат да изпълняват основната си функция да управляват", категоричен е Първан Симеонов.

Според проучването повече хора очакват да не се състави редовно правителство. 40 на сто смятат, че кабинет ще има.

"Партиите не дават основания на избирателите да смятат, че след 27 октомври вече ще седнат на масата за преговори, за да формират управление. Това са фактори, които демотивират участието в изборите от страна на хората", заяви Геновева Петрова.

"Три партии ще трябват евентуално за следващо управление поне, а като ги сметнем в мандати, ще видим, че хич няма да е лесно", коментира Симеонов.

Близо 52 % от анкетираните смятат, че е най-добре да се състави широка коалиция. 43 на сто предпочитат коалиция около една водеща политическа сила. Пъстър, фрагментиран парламент с между 7 и 9 партии очакват социолозите.

"Ако тенденцията за ниска избирателна активност се задържи, знаем, че това означава по-малък необходим брой гласове, за да се прескочи 4-процентната бариера - нещо, което наблюдавахме и през юни и възможност за различни партии, особено така носители на някаква форма на протестен вот да прескочат тази бариера", подчерта Геновева Петрова.

"Видях сутринта друго проучване, където знаково радикална формация излиза на второ място. Това пък може да е допълнителна спойка да се направи някакво правителство", каза Симеонов.

Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено в периода 18 – 24 септември със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама мъже са задържани за производство на наркотични вещества в Поморие (СНИМКИ)
Двама мъже са задържани за производство на наркотични вещества в Поморие (СНИМКИ)
Главчев: Работим за елиминиране на възможностите за изкривяване вота на хората
Главчев: Работим за елиминиране на възможностите за изкривяване вота на хората