НОВИНИ

Домино ефект: Кризата в Ливан заплашва целия Близък изток, предупреди ливанският външен министър

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:47, 27.09.2024
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Снимка: АП/БТА
Слушай новината

Ситуацията в Близкия изток - израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че преговорите за примирие с Ливан ще продължат, въпреки че по-рано отхвърли инициативата на няколко западни държави за временно прекратяване на огъня. Размяната на удари между Израел и Ливан не спира.

Според ливанския външен министър, кризата в страната му е заплаха за целия Близък изток. По данни на ливанските власти, само през вчерашния ден, жертвите на израелските удари са 92. Според Вашингтон дипломатически изход от ситуацията все още е възможен.

Израелските власти съобщиха, че са прехванали ракета, изстреляна от Йемен. Тя е била причина за задействането на сирените в централните части на Израел. Според армията ракетата е прехваната извън територията на страната. Йеменските хути атакуват Израел в солидарност с палестинците в Газа.

Няколко часа по-късно Железният купол над Израел е в действиe. Прехванати са десетки ракети над Хайфа, в северната част на страната. Според израелската армия някои от снарядите все пак са се разбили на израелска земя, но на "отворени пространства". Ливанските власти призоваха за незабавно прекратяване на огъня.

"Ливан преживява криза, която застрашава съществуването му. Бъдещето и благоденствието на нашия народ са в опасност и това е ситуация, която изисква спешна международна намеса, преди всичко да излезе извън контрол и да предизвика домино ефект, правейки невъзможно тази криза да бъде овладяна. Ако ситуацията остане такава каквато е, и светът не предприеме действия, кризата в Ливан заплашва целия Близък изток", каза Абдула Бу Хабиб, министър на външните работи на Ливан.

От Хизбула потвърдиха смъртта на поредния командир на групировката. Болничните заведения в страната се задъхват. Хиляди ливанци вече са напуснали домовете си. На общото събрание на ООН в Ню Йорк председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова израелското правителство да спре насилието в Близкия изток.

"Безкрайна ескалация трябва да спре. И нека ви кажа, въвличането на Ливан в тази спирала е безотговорно. Абсолютно безотговорно. Тези призиви, отправени и към израелското правителство, към момента не дават резултат. Това не може да продължава", отбеляза Шарл Мишел, председател на ЕС.

Хизбула, която се ползва с подкрепата на Иран, атакува Израел в знак на солидарност с палестинците. Тел Авив твърди, че цели да ликвидира заплахата, която представлява Хизбула и да върне хилядите израелци в северните части на страната. Те бяха принудени да евакуират заради размяната на удари между Израел и Хизбула, започнала преди близо година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Тренд": 7 политически формации влизат в 51-ия парламент, ако изборите са днес
"Тренд": 7 политически формации влизат в 51-ия парламент, ако изборите са днес
Виктория Томова отпадна във втория кръг в Пекин
Виктория Томова отпадна във втория кръг в Пекин