НОВИНИ

Зеленски разговаря с Тръмп в Ню Йорк

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:02, 27.09.2024 (обновена)
Чете се за: 04:57 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски попадна в епицентъра на надпреварата за Белия дом. В рамките на няколко часа той разговаря както с кандидата на демократите Камала Харис, така и с този на републиканците Доналд Тръмп.

Въпреки размяната на критики между Зеленски и Тръмп, милиардерът обяви публично, че все пак ще имат разговор. Искри хвърчаха между двамата преди да се изправят очи в очи. Позициите им се разминават не само за войната в Украйна, Зеленски го обвини, че не е наясно със ситуацията, като твърди, че ще сложи край на конфликта.

Напрежението между тях е още от процеса по импийчмънт на Доналд Тръмп, в който беше замесено името на Володимир Зеленски, с твърдението, че милиардерът е поискал от него да му осигури компромати срещу Джо Байдън и сина му Хънтър. В дните преди срещата по нищо не личеше, че двамата имат желание да разговарят - Тръмп обвини украинския лидер, че "отказва да сключи споразумение с Москва". И все пак - минути преди 10 часа местно време, Зеленски влезе в "Тръмп Тауър".

"За мен е чест да се срещна с президента Зеленски. Той е преживял много, вероятно почти няма друг човек, който да е преминал през нещата, които той трябва да изтърпи", каза Доналд Тръмп, кандидат-президент на САЩ от Републиканската партия.

"Изминаха пет години от последния ни разговор. Разбира се, че бих искал да обсъдя с Вас предизвикателствата, пред които сме изправени. Вярвам, че сме единодушни по въпроса, че войната в Украйна трябва да бъде спряна и Путин не може да бъде оставен да победи. Украйна трябва да надделее и ще ви представя подробностите около плана ни как това да стане", отговори Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Зеленски обясни, че е избрал да се срещне и с двамата кандидати за Белия дом, защото не може да чака до ноември, за да знае с кого ще си сътрудничи.

Доналд Тръмп: Имам много добри отношения и с президента Путин и се надявам, че това ще помогне, ако аз спечеля, да сложим бързо край на тази война", коментира Тръмп.

Володимир Зеленски: Е, с мен имате по-добри отношения.

Доналд Тръмп: За танго са нужни двама.

Доналд Тръмп често е чуван да повтаря част от опорните точки на Москва за войната. По време на дебата срещу Камала Харис този месец не отговори на въпрос дали иска да види Украйна като победител. Не казва и дали според него Киев трябва да се откаже от част от своята територия, за да спре руската офанзива.

Остри критики към Зеленски дойдоха от републиканците заради посещението му в оръжеен завод в родния град на Джо Байдън - Скрантън. Според тях Зеленски води кампания в полза на демократите и това е "намеса в изборния процес".

В четвъртък вечерта Зеленски се срещна и с Камала Харис, която критикува Тръмп за позициите му за конфликта в Украйна.

"В страната ми има хора, които биха принудили Украйна да се откаже от голяма част от територията си, които биха настоявали да приеме неутралитет. Тези предложения са същите като на Путин. Това не са предложения за мир, а призив да се предадете. А това е опасно и неприемливо", заяви Камала Харис, кандидат-президент от Демократическата партия.

Зеленски разговаря и с настоящия американски президент. Макар Джо Байдън да не откликна на призива да даде зелена светлина за използването на оръжия с далечен обсег срещу Русия, обеща, че подкрепата на Вашингтон за Киев ще остане непоклатима и обяви нов пакет финансова помощ на стойност 8 млрд. долара.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Отборът на надеждата" ще играе финал за Купата на университета Ханян
"Отборът на надеждата" ще играе финал за Купата на университета Ханян
Венцеслав Стефанов, Илко Пиргов, Светослав Дяков и Борислав Кьосев в "Арена спорт" по БНТ 1
Венцеслав Стефанов, Илко Пиргов, Светослав Дяков и Борислав Кьосев в "Арена спорт" по БНТ 1