НОВИНИ

Зеленски представи на Байдън плана за победа във войната

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:33, 27.09.2024
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски представи плана за победа на американския си колега Джо Байдън.

Според Зеленски, документът ще принуди Русия да намери дипломатически изход, с който да се сложи край на войната. Детайлите по плана се пазят в тайна, но според американски медии, целта на Киев е да си гарантира, че ще продължи да получава помощ, независимо кой спечели предстоящите през ноември президентски избори.

Споделяме еднаква визия за членството на Киев в НАТО и Европейския съюз, каза още Зеленски. Байдън заяви, че САЩ ще подсилят позицията на Украйна в бъдещите преговори, като ускорят финансирането по време на неговия мандат, който приключва през януари. Володимир Зеленски представи плана си за победа и на вицепрезидента и кандидат за държавен глава на демократите - Камала Харис. Вашингтон обяви пореден пакет финансов помощ за Украйна на обща стойност 8 млрд долара.

Джо Байдън, президент на САЩ: "Трябва да подсилим украинските позиции на бойното поле. И аз съм горд да обявя нов пакет военна помощ на стойност 2,4 милиарда долара. Наредил съм на Пентагона да разпредели оставащото финансиране за Украйна до края на моя мандат, 20 януари. Това ще подсили позициите на Украйна за бъдещи преговори. Второ, планираме да помогнем на Украйна да успее в дългосрочен план."

Володимир Зеленски, президент на Украйна: "Дълбоко ценим факта, че Украйна и Съединените щати стоят рамо до рамо от първия момент на тази ужасна руска инвазия. Вашата решителност е от огромно значение, за да можем ние да устоим. Имахме среща с Г-7 плюс за нашите планове за възстановяване, в която се включиха над 40 държави. Ние трябва да възстановим нормалния живот и ние високо ценим вашето лидерство, г-н президент."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктор Орбан е на официална визита в Република Северна Македония
Виктор Орбан е на официална визита в Република Северна Македония
Спортни новини 27.09.2024 г., 06:30 ч.
Спортни новини 27.09.2024 г., 06:30 ч.