НОВИНИ

След донорските ситуации от Пловдив: Какви са основните проблеми при трансплантациите?

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Деница Торньова
20:37, 30.09.2024
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

При потенциална донорска ситуация процедурата по експлантация на органите обикновено започва в рамките на 24 часа, като целият процес се координира от Изпълнителната агенция по медицински надзор.

Този срок е спазен и при двете донорски ситуации в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, които дадоха шанс за нов живот на петима пациенти. Често обаче се случва органи, за които у нас е преценено, че не могат да бъдат годни, да се окажат животоспасяващи за болни в чужбина.

Двама души в мозъчна смърт дадоха шанс за живот на други петима пациенти. В основата на процеса е екипът на клиниката по анестезиология и интензивно лечение в болница "Св. Георги" в Пловдив, който организира всичко за по-малко от 24 часа.

"Донорските ситуации в България са прекалено малко на фона на хората, които имат нужда от органи, така че отговорност на всички медици е да не пропускат потенциални донори на органи", обясни д-р Димитър Казаков - анестезиолог в УМБАЛ "Св. Георги".

Пред лекарите, констатирали мозъчна смърт, стои и още по-сложна задача - да съобщят на близките и да им помогнат да вземат изключително тежко решение.

"Нашата работа е на разбираем език да им обясним какво представлява мозъчната смърт и че тя е необратимо състояние. И да ги накараме да повярват, че всъщност донорството е най-благородният начин да се роди живот от смъртта. Но ключовото в случая е тяхното доверие към нас да бъде спечелено още от първия ден, в който техните близки са в болницата, а не накрая".

Органите, за които не се намира подходящ реципиент у нас, могат да се трансплантират в чужбина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Луис Енрике: Ако някой не уважава задълженията към отбора, значи че той не е готов
Луис Енрике: Ако някой не уважава задълженията към отбора, значи че той не е готов
Шумен оцеля срещу Балкан в Ботевград
Шумен оцеля срещу Балкан в Ботевград