НОВИНИ

Лошата реколта от слънчоглед ще засегне производството на олио

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:24, 30.09.2024
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Цената на олиото ще тръгне плавно нагоре заради лошата реколта на слънчоглед. Това показват очакванията на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Ръстът обаче няма да бъде в пъти както преди две години, а между 5 и 10 на сто.

В момента цената на олиото на едро дори спада с няколко стотинки. Междувременно земеделци предупреждават, че ще има фалити в сектора, а преработвателите на слънчоглед очакват част от предприятията да затворят заради липсата на суровина.

За втора поредна година производителите на слънчоглед и царевица отчитат лоша реколта. Николай Димов довършва жътвата.

"В момента аз прибирам поливни площи царевица и добивите са почти наполовина спрямо предходни години. Някъде не си заслужава да се правят разходи за прибиране, тъй като добивите са много ниски, почти нулеви и не си заслуважа да се правят разходи по прибиране на тези площи", обясни Димов който е и зам.-председател на Асоциацията на земеделските производители.

Добивът на слънчоглед у нас е достигнал до рекордно ниски нива от 100 килограма за декар, при царевицата е още по-сериозно - 60 килограма за декар. Това накара част от земеделските производители да оставят част от реколтата да изгние на полето, защото е по-изгодно, отколкото да я ожънат.

На места добивите на слънчоглед достигат 20-30 килограма, което е недостатъчно за да покрият земеделците разходите си

"Ще доведе до фалити на някои производители, ние все още разчитаме на стари запаси, но и те свършват. Така че ножът е опрял до кокала. Без подкрепа на държавата няма да можем да продължим да произвеждаме", посочи Николай Димов.

Слабата реколта води и до увеличение на цените.

"Въпреки че имаме много ниски добиви, разчитаме на някакви по-сносни цени, за да можем поне частично да покрием загубите".

Не само у нас обаче реколката на слънчоглед е лоша. Преработвателите алармират, че проблемът е международен и заради това се очаква олиото да поскъпне.

"Слънчогледовото олио е една от стоките, които се влияят директно от цената на международния пазар. Да, ще има повишение на цената, но ще има и падане", посочи Яни Янев -председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

Рязък скок на цената не се очаква, защото количествата слънчоглед, произвеждани у нас, са между пет и шест пъти по-големи от необходимите за задоволяване на местния пазар. Има обаче друг проблем.

"В тази ситуация обаче преработвателите на слънчоглед в България са в крайно тежко положение, защото тази суровина е недостатъчна, за да натоварим мощностите, с които разполага страната", обясни Янев.

Най-сериозно ще бъдат засегнати големите предприятия, чийто мощности ще бъдат натоварени между 30 и 35%. Може да се наложи голяма част от преработвателите да спрат производство.

Утежняващ фактор са ограниченията за внос на продукция от Русия и Украйна, както и че част от земеделските производители задържат част от слънчогледа в очакване на по-високи цени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шумен оцеля срещу Балкан в Ботевград
Шумен оцеля срещу Балкан в Ботевград
Въздушният трафик над България е по-натоварен заради конфликта в Близкия изток
Въздушният трафик над България е по-натоварен заради конфликта в Близкия изток