НОВИНИ

От нашите пратеници в САЩ: Защо може да не узнаем името на победителя в изборната нощ

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:31, 01.11.2020
Чете се за: 03:36 мин.
По света

Американският вот и последните дни преди него носи много невиждани досега изборни феномени. За технологията на вота и какви обрати са възможни в изборната нощ - разказват специалните ни пратеници във Вашингтон Цветелина Йорданова и операторът Атанас Атанасов.

Нощта след президентските избори в Съединените щати традиционно е едно от най-зрелищните политически събития на планетата. Щат след щат, броят гласове накланя везните на успеха към единия от двамата претенденти, достигнал заветното число от 270 електори на своя страна. Победеният признава загубата, победителят получава всичко. Но този път всичко е различно. Очаква се нощта да е не просто дълга, а всъщност недостатъчно дълга, за да научим резултата.

Ханс Ноел, преподавател по политически науки в Джорджтаунския университет, Вашингтон: Не знаем кога ще бъде ясно кой е следващият президент. Зависи от това колко близък ще бъде резултатът и в кои щати. Възможно е, ако Байдън спечели убедително в някои от щатите, необходими на Тръмп за победа, като например Флорида, да стане ясно още на 4 ноември. Но по-вероятно е Тръмп да обяви, че печели ключовите щати, докато все още продължава броенето. Електоралната колегия трябва да избере следващия президент преди 14 декември, така че каквото има да се случва, ще стане дотогава.

С рекорден брой подадени по пощата бюлетини и предварително гласували - над 85 милиона досега или два пъти повече в сравнение с 2016 г. - броенето обещава да е дълго и по- сложно.

Ханс Ноел, професор по политически науки в Джорджтаунския университет, Вашингтон: Броенето на бюлетините по пощата е малко по-сложно, защото трябва да се провери легитимността на бюлетината, да се сверят подписите и т.н. В някои щати няма да бъде проблем, защото са свикнали да броят бюлетини по пощата, но в много щати пощенското гласуване в такъв мащаб е ново и не са готови. Броенето е децентрализирано в САЩ, всеки щат има собствена администрация със собствени различни правила. Някои щати, например Пенсилвания и Уисконсин, които е вероятно да бъдат тазгодишните ключови за изхода от вота щати, не започват броенето на бюлетините до края на изборния ден. Други щати, повечето всъщност, позволяват поне предварително сортиране на бюлетините за изборния ден.

Можем ли да изпаднем в ситуация, в която първо обявяват един победител, а след това се оказва, че другият печели?

Възможно е. През 2000 г. медиите, които, разбираемо, се опитват да предадат ставащото, обявиха рано резултатите във Флорида, след което трябваше да ги изтеглят. След това обявиха нови, но изтеглиха и тях. Едно нещо, което знаем със сигурност, е, че във всички избори хората, които използват гласуване по пощата, имат малко по-голяма склонност да гласуват за демократите. И на тези избори, в които Доналд Тръмп критикува гласуването по пощата, а демократите насърчават хората да гласуват именно по този начин, очакваме дори повече да гласуват така.

Как може да се стигне до обрат? Очакванията са този път най-напред да бъде отчетена червена вълна, последвана от синя вълна, която да промени числата.

Заради това очакваме ранното преброяване да е в полза на Тръмп, защото ще бъдат отчетени първо бюлетините, подадени на място в избирателните секции, а след това резултатът да се наклони в полза на Байдън. Това ще стане в момента, в който започне броенето на бюлетините по пощата. Но защото очакваме именно това, повечето медии ще бъдат предпазливи да обявят каквито и да било резултати, докато не стане съвсем ясно какво се случва.

През 2016 г. кандидатката на демократите Хилари Клинтън водеше в социологическите проучвания и дори спечели 3 млн. повече гласове от Доналд Тръмп, но все пак загуби битката за Белия дом. Причината за това е избирателната система, според която избирателите гласуват за електори и електорите избират президента. Време ли е за промяна на избирателната система в САЩ, за да е ясно, че който спечели народния вот, печели и президентството?

Последните два случая - през 2000 и 2016 г. - облагодетелстваха републиканците, а не демократите. Системата всъщност изобщо не е в полза на републиканците, но само защото двама победители бяха републиканци, много републиканци търсят начин да оправдаят съществуването на Избирателната комисия. Демократите разбираемо я критикуват. Така че въпросът се политизира изцяло. От една страна е лесно да накараш хората да поискат промяна на системата. Но пък това затруднява събирането на квалифицирано мнозинство, което е необходимо за промяна на американската Конституция. Всеизвестно е колко трудно е тя да бъде променяна.

Към несигурността, свързана с броенето на гласовете, се добавят и още един фактор - поведението на президента, което бележи нова тенденция и хвърля съмнения резултата от вота.

Потресаващ аспект на тези избори е степента, в която Доналд Тръмп беше и е критичен към самия изборен процес. Обикновено не виждате политици, които преди изборите казват, че системата е хронично корумпирана и не работи. Винаги е имало правни казуси и дела, но сега те са над 150. Над 150 дела срещу начина на броене на бюлетините. Това е наистина необичайна ситуация и малко притеснителна. Общо взето, повечето изборни служители се справят доста добре, те са недофинансирани и подложени на изключителен стрес, но повечето се опитват да си свършат работата. Имаме доста добри мерки срещу изборните измами и процентът им е минимален. Но имайки тези съмнения относно изборните резултати означава, че каквото и да се случи, ще има хора, които няма да вярват на резултатите и това е проблем.

Кампанията протече в атмосфера на несигурност, разнопосочни послания, фалшиви новини, конспиративни теории. Как това се отрази на избирателите и способността им да направят мотивиран избор за своето бъдеще?

Проблемът с дезинформацията е, че тя хваща вяра сред хора, които така или иначе имат склонност да вярват в нея. Ако конспиративна теория те води да гласуваш за Тръмп, а не за Байдън, човекът, който ще повярва на такава история, вече е взел решение да гласува за Тръмп и просто си търси повече оправдание. Това не означава, че дезинформацията няма значение. Има много нерешили за кого да гласуват, но сега сме много по-чувствителни към дезинформацията. Има много повече усилия да предоставяме коректна и проверена информация, да проверяваме фактите и да не се хващаме на истории, които са непроверени. Не знам дали това е достатъчно, но в това отношение все повече американци и гласоподаватели са имунизирани.

Последните часове от кампанията изтичат, голямото броене ще започне скоро, а изборната нощ и дните след нея обещават да са незабравими.

Следете изборите за американски президент по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg и в мобилното ни приложение bntnews.

#СподелямеВажното

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха 2,5 км от южната дъга на Околовръстния път в София
Пуснаха 2,5 км от южната дъга на Околовръстния път в София
От днес заведенията в София са с работно време до 23:30 ч.
От днес заведенията в София са с работно време до 23:30 ч.