НОВИНИ

Необичайните теории за събитията в Капитолия

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:20, 08.01.2021
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Сред хората, които щурмуваха Капитолия, е имало и привърженици на движението QAnon. Това е организацията, която стои зад конспиративните теории по време на цялата предизборна кампания в САЩ.

Движението се заражда през 2017 г. в интернет. И до днес няма ясна структура, но има милиони последователи.

Според тях всички световни събития се диктуват от тайно правителство или международен политически елит. Последователите на движението вярват, че тези хора отвличат и изтезават деца, защото кръвта им е еликсир за младост.

А лицето, превърнало се в символ на щурма, беше именно част от движението QAnon.

Самоличността на младия мъж с рогатата шапка стана известна много бързо, но въпреки това в интернет циркулираше една друга теория - че във Вашингтон е бил и вокалистът на Джамирокуей.

Това е Джейк Анджели от Аризона. Наричат го Q-Шамана и е лицето на противоречивото движение на почитатели на конспиративните теории - QAnon.

Кой е мъжът с рогата от щурма на Капитолия?

И макар още в първите часове след щурма на Капитолия да стана ясно, че именно Анджели е мъжът с рогата, в интернет се появи ето този колаж.

И твърдението, че не кой да е, а вокалистът на Джамирокуей е нахлул в Капитолия в сряда.

Тази, макар и налудничава идея, получи толкова широк отзвук, че самият Джей Кей се почувства длъжен да я опровергае.

Джей Кей, вокалист на Джамирокуей каза: Добро утро, свят! Някои от вас може би са останали с впечатлението, че са ме забелязали на кадрите от Вашингтон онази вечер. Но се налага да ви опровергая - не съм бил заедно с тези откачалки.

И ако тази теория бързо беше оборена, то друга имаше своето поредно потвърждение - че създателите на "Семейство Симпсън" очевидно имат гадателски способности. От анимационното филмче неведнъж са предричали събития, които години по-късно стават реалност.

Включително това, че Доналд Тръмп някога ще бъде президент на Съединените щати. Но вероятно дори те не са очаквали колко точно ще се доближат до реалността, когато през октомври излъчват епизод, в който Хоумър Симпсън забравя да гласува, а това довежда до апокалипсис във Вашингтон. Гледка, която смущаващо много напомня събитията от тази седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Биткойнът надхвърли стойност от 40 000 долара
Биткойнът надхвърли стойност от 40 000 долара
Полицаи ще заснемат с камери на ревера всеки проверяван гражданин
Полицаи ще заснемат с камери на ревера всеки проверяван гражданин