НОВИНИ

Да подариш щастие на непознато дете

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:26, 07.01.2021
Чете се за: 04:05 мин.
Истории
Слушай новината

Това е една история за доброто между напълно непознати. Всичко започва от детска приказка, написана на хартия от шестгодишния Виктор. След като майка му я публикува във Фейсбук, напълно непозната жена я прочита и решава да я издаде в книжка с илюстрации.

Родителите на Виктор не очаквали такава добрина, а шестгодишният писател останал най-изненадан от милия жест. Досега това е първата завършена приказка на Виктор. Написана е на 27 декември. А три дни по-късно я получава опакована с панделка в красива книжка с илюстрации.

Първата книга на Виктор е озаглавена “Кокошките” и разказва история за бягство, но с щастлив край. Вълнуващите приключения на пернатите животни и притесненията на техния стопанин, който ги преследва през морета и океани, са представени по завладяващ начин през погледа на шестгодишния писател.

С усмивка споделя, че писането му носи удоволствие, тъй като с творчеството си радва хората. Днес, когато вече има издадената книжка в ръцете си, често я препрочита. Радва се и на илюстрациите. Истински изненадан е от добрия жест на Весела.

Весела Георгиева е майка на четири деца. Макар ежедневието ѝ да е доста натоварено, намира време да зарадва шестгодишния писател. От дълги години се занимава със създаването на всякакви художествени текстове, а в последно време пише и приказки за деца и за възрастни.

Споделя, че сякаш това ѝ помогнало да види хубавата история, макар и наивно, по детски разказана. И причината да направи този жест към семейството е, че едно такова детско творчество, написано на хартия, макар и качено в социалните мрежи, трябва да бъде поощрявано именно, за да не изяде мишката книжката.

Майката на Виктор Боряна Лекова не крие радостта си от добрината на Весела. С усмивка споделя, че този мил жест й е върнал вярата в чудесата. И допълва, че е далеч от мисълта това да е най-невероятната приказка, която някой някога е писал.

Виктор започнал да пише основно благодарение на извънредното положение и на това, че си бил вкъщи без да има много структурирани занимания като в детската градина. След като се научил да пише буквите сам, макар и по някакъв доста непрофесионален начин, започнал да си измисля разни неща, споделя Боряна.

Освен, че се научил да пише от много малък, Виктор усвоил и четенето. Затова и първото нещо, след като отвори очи сутрин, е да разлисти страниците на любима книга. Майка му с тъга споделя, че той все по-рядко ги вижда да четат книга на хартия. Това обаче не пречи на любознателното дете да открива нови светове и хоризонти в любими книги.

След като издаде книгата на Виктор, Весела му пожелава да продължава да развива въображението си и да живее в приказен свят. И тайно се надява да е дала началния тласък на българския Андерсен, след време.

А сред богатството от книги, едва шестгодишен, Виктор вече мечтае за кариера на известен писател. И гледа напред в бъдещето с идея за нова книга. Историята ще бъде космическа - коренно различна от вече издадената. Ще описва преживяванията на детектив на планетата Марс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Веселин Тодоров: Машините за парламентарния вот вече са поръчани
Веселин Тодоров: Машините за парламентарния вот вече са поръчани
Лъчезар Борисов: Към бизнеса ще достигнат близо 500 млн. лв. през следващите месеци
Лъчезар Борисов: Към бизнеса ще достигнат близо 500 млн. лв. през следващите месеци