НОВИНИ

Код жълто за значителни валежи

bnt avatar logo
от БНТ
19:56, 07.01.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

През нощта валежите се усилят, но при минимални температури от 2 до 7 градуса ще останат от дъжд, в Предбалкана от сняг. Утре през деня ще продължи да вали.

Предупреждение за значителни количества е обявено в областите Видин, Враца, Монтана, София, Перник и Кюстендил. По проходите на Стара планина ще има условия за поледици.

В по-голямата част от страната вятърът ще е слаб, от североизток и с него ще прониква по-студен въздух. Максималните температури ще са в широки граници - от 2° в северозападните до 15° в крайните южни райони.

Облачно и с валежи от дъжд ще бъде и в планините. В крайните южни планински райони ще духа умерен и силен югозападен вятър и там е възможно и да прегърми.

По високите и открити части в масивите от Южна България ще духа и временно бурен югозападен вятър. Максималните температури в курортите слабо ще се повишат и сняг ще вали на надморска височина над 1600-1700 метра.

Проливни валежи се очакват и в много райони на Балканите, както и в останалата част от континента. Предупреждение от втора степен-код оранжево за по-обилни снеговалежи е обявено за част от Сърбия, а най-високата степен-червен код в централните райони на Пиренеите.

По Средиземноморието и в Южна Италия ще вали дъжд. Във Великобритания, и крайните западни райони от континента ще има слаби превалявания от дъжд и сняг. Слаб сняг ще превалява и в Германия, Чехия и Унгария, както и на отделни места в Полша. Над повечето райони от Франция, в централната част на континента и на изток до Украйна облачността ще се разкъса до предимно слънчево.

У нас, в събота, след временно спиране, отново ще завали предимно дъжд, в планините и планинските райони - сняг. През нощта срещу неделя в по-голямата част от Северна България и високите полета в Западна дъждът ще преминава в сняг. В неделя застудяването ще продължи и дори на места в Южна България дъждът ще се примеси със сняг.

В Западна България са възможни и поледици, а в северозападните райони ще се натрупва снежна покривка. С прекъсвания ще продължи да превалява, в понеделник - предимно дъжд, в крайните северозападни райони - сняг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всичко за безпрецедентния щурм в сърцето на Вашингтон
Всичко за безпрецедентния щурм в сърцето на Вашингтон
Веселин Тодоров: Машините за парламентарния вот вече са поръчани
Веселин Тодоров: Машините за парламентарния вот вече са поръчани