Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Лифтовете на Витоша могат да се подменят и в сега съществуващите трасета

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:41, 07.01.2021
Чете се за: 04:22 мин.
Регионални
Слушай новината

Княжевският лифт може бъде ремонтиран без промяна в плана за управление на Витоша. Това стана ясно на среща на кмета Йорданка Фандъкова, министрите на екологията и земеделието, както и представители на спортното министерство и Столичния общински съвет. От фирмата собственик на съоръженията не са доволни от решението.

Собствениците на съоръженията на Витоша отдавна са заявили желание и готовност да подменят съоръженията в планината. Пречка за това според тях е планът за управление на Витоша, който не позволява новите лифтове да излизат от стъпката на старите. "Витоша ски" вече имат проект за Княжевския лифт, като предложението на собствениците е да се сменят само две от стъпките на лифта.

На днешната среща обаче експертите решиха, че това не е необходимо и новият лифт може да съвпадне изцяло със старото трасе и да се използват старите фундаменти. При този вариант дори няма и да нужно изготвянето на специализиран устройствен план, обясниха още Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков.

Фокусът в последните месеци е насочен към Княжевския лифт. Той е по-скоро туристически и реконструкцията му няма да реши проблемите в ски-зоната, но пък ще е добро начало и ще подобри достъпа до планината.

"Една от важните цели, която сме си поставили и лично аз работя по нея, това е да можем да осигурим достъп до Витоша за всички софиянци. Затова обявих още преди една година, че със или без желанието на собствениците на съоръженията на Витоша ние започваме процедури за тяхното възстановяване", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

От "Витоша ски" заявяват, че искат да възстановят съоръженията, но продължават да поддържат тезата, че промени в плана са необходими - предложението им за нов лифт не може да стане без промяна в стъпките.

"Промяна в плана е необходима, само ако има удължаване на някои от лифтовете, ако е за възстановяване и реконструкция не е необходима промяна в плана", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Още в първоначалния си проект за осъвременяване на съоръженията в планината "Витоша ски" предлагат Княжевският лифт да стига по нагоре и да се свърже с друга изоставена ски-местност - Конярника. Планове за удължаване има и за драгалевската въжена линия.

Неработещите с години влекове Спас и Боби пък все някога трябва да се превърнат в седалкови лифтове. За подобни промени вече със сигурност ще са необходими исканите промени в плана.

"Промяна в плана за управление на парка ще е необходима само ако се удължават съществуващи съоръжения, както е необходимо да се удължи Заека и Драгалевския лифт", каза арх. Здравко Здравков.

Главният архитект и кмета на София не отричат напълно и варианта за възстановяване на Княжевския лифт с промяна на две от стъпките. Това е и предложението на „Витоша ски" и то вече е изпратено за съгласуване към МОСВ. Този вариант обаче изисква специализиран подробен план, което може да се се проточи с години.

"Аз представям варианта, в които удовлетворяваме изискванията на хората, правим ново модерно съоръжение, не използваме старите стълбове, а старото трасе и фундаменти", каза арх. Здравко Здравков.

Експертите от университета по строителство и геодезия били категорични, че това може да се случи, експертите с които "Витоша ски" работят обаче смятат, че без промяна в стъпките, модерен лифт не може да се построи.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед привлече крило от Аталанта
Манчестър Юнайтед привлече крило от Аталанта
Трима задържани при полицейска акция във Велико Търново
Трима задържани при полицейска акция във Велико Търново