"Витоша ски" могат да започнат подмяната на Княжевския лифт в края на лятото

В четвъртък министърът на околната среда и водите се среща с кмета на София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
10:06, 06.01.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Дружеството собственик на съоръженията на Витоша съобщи за БНТ, че са необходими само малки корекции в плана за управление и могат да започнат с подмяната на Княжевския лифт.

”Нужно е да сменим само една-две стъпки и можем да започнем подмяната още в края на лятото!” заяви адвокатът на дружеството Петър Петров.

”За целта трябва главният архитект на София да ни възложи да направим специализиран подробен устройствен план на новите стъпки на лифта.”

Преди това обаче е необходима промяна на режим 144 в плана за управление на Витоша, каза още Петров.

Същото поискаха и от сдружението на витошките ски училища. Те изпратиха писмо до министъра на околната среда и водите - Емил Димитров, с искане за корекции във вече изтеклия план за управление и синхронизирането му със Закона за горите.

В сутрешния блок на БНТ екоминистърът Емил Димитров обаче каза, че според него е по-добре да се върви в посока приемане на новия план за управление, а не да се променя старият, защото това не може да продължи до безкрай.

Емил Димитров: Ние имаме вода, но не я управляваме добре

Според ”Витоша ски” това би забавило строителството на новите лифтове с години.

”Само екологичната оценка ще отнеме около година, а интересът към Витоша расте. В момента работим без печалба и само поддържаме дейността, докато изтече експлоатационният период и на последните съоръжения!” каза още Петър Петров от ”Витоша ски”.

Последната среща на дружеството с управлението на София е през февруари 2020 година. Тогава “Витоша ски” получиха предписание за козметичен ремонт на Княжевския лифт.

”Това няма да възроди лифта! Нашата цел е да привлечем повече хора да се качват в планината с лифт, а не с автомобил!”

Утре кметът на София Йорданка Фандъкова е свикала среща с министъра на околната среда и водите Емил Димитров, на която ще се обсъждат проблемите с инфраструктурата и амортизираните съоръжения. ”Витоша ски” научиха от нас за срещата и не са поканени на нея.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България записа трета победа над Северна Македония в контролите
България записа трета победа над Северна Македония в контролите
"Алфа Рисърч": 6 партии влизат в следващия парламент, за ГЕРБ гласуват 24.3%, за БСП - 21.9%
"Алфа Рисърч": 6 партии влизат в следващия парламент, за ГЕРБ гласуват 24.3%, за БСП - 21.9%