Кметът на София и "Витоша ски" се скараха заради лифтовете

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:57, 11.06.2020
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Кметът на София Йорданка Фандъкова и собствениците на съоръженията на Витоша - "Витоша ски" влязоха в остър спор за лифовете в планината. В сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Фандъкова обвини фирмата, че дава празни обещания и няма желание да ремонтира съоръженията си. От компанията отговориха, че спазват законите и веднага могат да обновят всеки лифт, но нямат позволение за това.

Десетките срещи с "Витоша ски" не дават резултат, а собствениците на съоръженията нямат желание да възстановявят лифтовете, смята кметът на София Йорданка Фандъкова. Според нея единственото, което прави фирмата, е да се оправдава с противоречията между Плана на управление на планината и Закона на горите.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: След издадените заповеди от главния архитект за възстановяване на станциите на Княжевския лифт, те обжалваха. Обжалваха и решенията на първа инстанция. За съжаление решението на съда, което излезе преди няколко дни, е за отмяна на заповедта за възстановяване на долната лифтова станция.

Становището на съда е, че ако лифтът ще се реконструира, то трябва да се обнови цялото съоръжение.

От фирмата отговориха, че обажалвали заповедите на главния архитект, защото били незаконни и направени така, че само да вредят.

В заповедта издадена от глания архитект на София - Здравко Здравков, се казва, че собствениците на съоръженията трябва да боядисат тавана и да затворят прозорците на станцията на Княжевския лифт. Това обаче няма как да накара лифта да тръгне, пише още в становището на "Витоша ски".

"Ние искаме да възстановим съоръжението в същата просека и при същата дължина, като започне от началната станция и да свърши в горната. Затова внесохме при главния архитект на Столичната община искане за изработване на Специализиран подробен план ПУП за обект "Пътническа въжена линия "Княжево-Копитото", на което до момента нямаме отговор.

Главният архитект отрече да е бездействал, напротив вече чакал становищa от ПП "Витоша" и Министерството на околната среда и водите. От всички спорове и нападки обаче най-много страдат децата на София, които искат да се учат да карат ски на Витоша.

Марина Тепавичарова - председател на Сдружението на ски и сноуборд училищата на Витоша: Трябва дa се започне отнякъде, но нещо да се направи поне за близките 1-2 години да има къде да работим, защото ако така вървят нещата, не няма да има къде да работим.

Новият план за управление на ПП "Витоша" все още не е приет, въпреки че е готов още от 2016-а година. В стария пише, че реконструкцията на лифтовете се ограничава само в съществуващите трасета.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Над 100 деца в столичното 75-о ОУ вече учат през ваканцията
Над 100 деца в столичното 75-о ОУ вече учат през ваканцията
Извън България - само при платени глоби
Извън България - само при платени глоби