НОВИНИ

Извън България - само при платени глоби

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:50, 11.06.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

След граничен пункт "Калотина" системата за проверка на неплатените от водачите глоби ще бъде въведена в началото на следващата седмица и на други 8 гранични пункта. Сред тях са "Капитан Андреево", "Лесово" и "Кулата".

Пос-терминално устройство ще позволява плащане на място веднага. Няма да има ограничение за напускане на страната на водачите, чиито книжки бъдат отнети ако не платят.

Неплатените глоби да се събират на границата не е нова идея. Тя ще подпомогне най-важната функция на глобата - превенцията, уверени са от Пътна полиция и от Агенцията за безопасност на движението.

Комисар Иво Писанов - "Пътна полиция": Разликата между контрола, който осъществяваме на пътя и този на граничните пунктове, е че на ГКПП-то има инсталирано постерминално устройство. Тоест този, който има задължения и желание, може да заплати там на място дължимите глоби, докато това на пътя все още не може да се случи на място.

На границата ще се отнемат книжките и ще се спират от движение автомобилите само на водачите, които имат вече връчени документи за наложена глоба, не са я платили в законовия едномесечен срок и по някаква причина откажат да я платят на граничното гише.

Росен Рапчев - експерт в Агенцията за безопасност на движението: България е транзитна държава и тук преминават много чужди граждани, които не трябва да имат чувството за безнаказаност и на тези пунктове ще бъдат проверявани и ще им бъдат връчвани глобите. И следващия път, ако не са платени, ще могат да бъдат отнети и свидетелствата им.

При засичане с камери за скорост е възможно хората все още да не знаят, че имат глоба. Именно тогава на граничния пункт ще им бъде разпечатан документът и те ще имат 14-дневен срок да платят глобата с отстъпка и един месец без отстъпка. При такива случаи няма да им бъдат отнемани свидетелствата и ще могат спокойно да преминат границата. Проверката дали имаш такава все още невръчена официално глоба може да стане само на гише на Пътна полиция или ако бъдете спрян от пътен полицай.

От Пътна полиця не се притесняват, че на граничните пунктове ще стават големи задръствания поради необходимостта да се плащат глоби, тъй като е осигурено достатъчно място автомобилите, след като преминат през граничния пункт, да се подреждат на следващото гише за плащане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на София и "Витоша ски" се скараха заради лифтовете
Кметът на София и "Витоша ски" се скараха заради лифтовете
Километрични опашки от тирове на ГКПП "Кулата"
Километрични опашки от тирове на ГКПП "Кулата"