НОВИНИ

“Витоша ски": Спазваме законите и веднага може да обновим всеки лифт

Княжевски лифт
bnt avatar logo
от БНТ
15:32, 11.06.2020
Чете се за: 03:09 мин.

Компанията “Витоша ски" не е съгласна с твърденията на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова относно процедурите за възстановяване на лифт съоръженията, намиращи се на територията на Природен парк „Витоша”.

В Сутрешния блок на БНТ кметът на София заяви, че собствениците нямат желание да ги възстановят.

"Ние няма да водим война с никой, а ще спазваме законите на Република България. За състоянието на парка не е виновна компанията, която се мъчи от 15 години да работи с лифтове, построени в края на 50-те на миналия век. Проблемът, който е ясен на всички от 8 години идва от лошото и объркано законодателство", заявяват от "Витоша ски" и допълват:

"Адвокатите няма да построят лифт, нито ще осигурят достъпа до планината. Съдебните битки са безсмислени, а от тях не печели никой освен адвокатите. Нашето желание е да спазваме закона и затова обжалвахме незаконните заповеди."

"Витоша ски" твърди, че в тези заповеди са задължавани да измажат стените и тавана на станциите и да затворят прозорците и питат как кметът вижда в изпълнение на тези заповеди да тръгне лифтът. Според тях заповедите са насочени "само да вредят, а не конструктивно да доведат до нещо позитивно".

"И това каза съдът – ако се реконструира да се обнови цялото съоръжение. Това искаме ние и всички жители на София! Ние искаме да възстановим съоръжението в същата просека и при същата дължина, като започне от началната станция и да свърши в горната. Затова внесохме при Главния архитект на Столична община с вх. № САГ20-ГРОО-345 от 17.02.2020 год. искане за изработване на СПУП за обект „Пътническа въжена линия „Княжево-Копитото“, на което до момента нямаме отговор. Законът изисква той да бъде даден в едномесечен срок. Едва на 25.05.2020 год. след три месаца, главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков е запитал МОСВ, РИОСВ, Дирекцията на ПП „Витоша“ и Министерството на земеделието дали това е възможно или не. Главният архитект казва: „Приложеното мотивирано предложение е разработено в два варианта, които са с еднакви трасета и сервитути. Разликата се състои в местоположението и размерите на новопредвидените фундаменти на стълбовете на въжената линия.“ И това добре е обяснено от нашите експерти. Един бивш директор на ПП „Витоша“ каза, че няма никаква пречка да бъде възстановен всеки лифт на Витоша"", се казва още в съобщението до медиите.

От "Витоша ски" призовават кмета да издаде разрешение, за да изработят СПУП и в деня на неговото утвърждаване, ще поръчат съоръжението, като строителната дейност е за един летен сезон.

Компанията е консултирала и преговаря с двете водещи световни фирми в производството на въжени линии- австрийската „Допелмайер“ и италианската „Лайтнер“.

В заключение "Витоша ски" призовават Фандъкова да даде указания на арх. Здравков да приключи преписката или да го попита защо не спазва сроковете.

Във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова заявява, че днес пред общинския съвет е представила актуална информация за делата, които се водят с дружеството-собственик на лифтовете "Витоша ски".

Ето какво написа тя:

"Преди дни съдът отмени заповедта ни за възстановяване на Долна лифтова станция на Княжевския лифт. Това решение е окончателно. През август очакваме решение и по заповедта за възстановяване на Горната станция, което общината спечели на първа инстанция, но дружеството обжалва. Именно обжалванията на заповедите за възстановяване са сред причините да вярвам, че обещанията на „Витоша ски“ за възстановяване на лифта са само празни обещания.

Второто доказателство е отказът им да съдействат по проекта за възстановяване, който сами внесоха. Геодезическото заснемане, което направихме показа, че един от стълбовете, които е на територията на природния парк, не попада в съществуващите стъпки. На среща с главния архитект експертите им заявиха, че изместването е технически възможно. Поисках от тях с официално писмо да коригират решението, но те отказаха да работят по тази възможност.

В последните години съм провела десетки срещи с ръководството на „Витоша ски“ за възстановяването на лифтовете. За съжаление, освен оправдания с противоречията между Плана на управление на Витоша и Закона на горите, не станахме свидетели на нищо конструктивно. За мен е очевидна липсата на желание у собственика да работи за възстановяване на тези лифтове.

Затова преди няколко месеца възложих детайлен правен анализ, който описва възможните действия за възстановяване на Княжевския лифт. Този анализ е факт и в него са разгледани различните стъпки за възстановяване на лифта, които общината може да предприеме. Като подчертавам, че няма една стъпка и едно решение и затова е важно да действаме последователно.

Възложих на главния архитект на София арх. Здравков да актуализира обследванията на всички съоръжения на Княжевски и Драгалевски лифт, които направихме през 2018 г.

Въз основа на тях, ще издадем две заповеди – първата, за възстановяване в цялост на лифта „Княжево – Копитото“ и втората – за възстановяване в цялост на Драгалевския лифт.

Тъй като очакваме „Витоша ски“ да обжалват и тези заповеди, другата седмица ще внеса доклад до Столичен общински съвет, с който ще поискам подкрепа и одобрение Столична община сама да направи независима техническа експертиза за възможностите за възстановяване на двата лифта по съществуващо положение.

Предлагам да направим това техническо обследване именно заради изчерпаното доверие в експертизите, които предоставя собственика на лифтовете „Витоша ски“. До момента те многократно казваха, че двата лифта не могат да се възстановят в съществуващите стъпки и трасета.

На база на независимата техническа експертиза, в която ще предложа да привлечем и ние големи световни компании, специализирани в строителството на лифтове, ще издадем точни указания за възстановяване на собственика.

С главния архитект и юристите сме подготвили и следващите стъпки, които на този етап ще запазя, защото рискувам да провокираме юридическия екип на „Витоша ски“, който показа, че с години може да протакат и бави решения.

Нито планината, нито софиянци обаче могат да продължат да са заложници на тоталната липса на съдействие и на желание за възстановяване на лифтовете."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лацио продължава договора на Индзаги
Лацио продължава договора на Индзаги
България е на последно място в ЕС по използване на цифровите технологии
България е на последно място в ЕС по използване на цифровите технологии