НОВИНИ

НСОРБ: Започнали сме подготовка в общините за провеждането на изборите

bnt avatar logo
от БНТ
08:01, 08.01.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Политика
Слушай новината

Вчера при срещата ни и консултациите, които проведохме с президента и вицепрезидента и с националното сдружение на общините на Р България с ръководството ние изразихме нашата готовност, че още от 7 декември, когато е обявена датата на изборите на президента, тя да бъде на 28 март, ние сме започнали подготовка в общините. Това каза за "Денят започва" кметът на Велико Търново и председател на УС на НСОРБ Даниел Панов.

"Първо с оглед на помещенията, които трябва да бъдат организирани изборните секции, също така и с всички тези правомощия, които по изборния кодекс те прехвърлят като ангажимент на кметовете на общините, които движат основно организационната и техническата част в изборния процес", продължи той.

Панов каза, че има много въпроси, които ще бъдат решавани, след като бъде издаден указът на президента.

"Нашето предложение беше да бъде удължен изборният ден - да бъде в ранна сутрин до късна вечер и да не бъде в строго определени часове, или когато има създали се струпвания на хора в края на изборния ден да бъде удължен само с един час, да има възможност това нещо да бъде удължено с по-дълго време. Поставихме и въпроса за коридори", заяви кметът на Велико Търново.

Панов каза, че са представили и индикативна програма на президента, ако изборите са на 28 март, в какъв порядък и в какъв план ще започне подготовката за изборите.

Председателят на НСОРБ каза, че първата заповед, която всеки един кмет трябва да издаде, е с упоменаване на избирателните секции, и това трябва да стане на 5 февруари.

"Ние ще искаме здравният протокол да бъде издаден до края на януари, за да можем да направим чисто организационно всички технически неща, които зависят от нас", каза Панов.

Относно извозването на членовете на секционните избирателни комисии в пандемична обстановка той каза, че зависи от здравния протокол, който ще им бъде даден.

"За нас чисто технологично важно е транспортът да бъде увеличен, действително средствата, които държавата ще даде за тези избори, ще бъдат много повече за предходни избори за организация, транспортът ще бъде увеличен, няма да бъде с един автобус", каза Панов.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Шиваров: Всички хора, независимо от пол и възраст, се влияят еднакво от ваксините
Д-р Шиваров: Всички хора, независимо от пол и възраст, се влияят еднакво от ваксините
Симеон Гаспаров: Полицията не беше подготвена за този щурм на Капитолия
Симеон Гаспаров: Полицията не беше подготвена за този щурм на Капитолия