НОВИНИ

Тръмп обеща безпроблемен преход на властта

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:06, 08.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
САЩ
Слушай новината

Доналд Тръмп изрази възмущение от насилието по време на щурма на Капитолия, извършен от негови привърженици. Отиващият си президент откри пътя пред новата администрация без да произнесе името на наследника си Джо Байдън, но обеща мирно предаване на властта.

Доналд Тръмп се върна в Туитър с ново видео. Президентът на САЩ, който беше блокиран от платформата за 12 часа, осъди действията на поддръжниците си, но смекчи тона.

"Демонстрантите, които проникнаха в Капитолия, оскверниха седалището на американската демокрация. Тези, които извърша актове на насилие и разрушение, не представляват нашата страна. А тези, които нарушиха закона, ще платят. Преминахме през напрегнати избори, емоциите се нажежиха, но сега страстите трябва да се успокоят, а спокойствието да се възстанови", каза президентът Тръмп.

В близо три минутното видео Тръмп отново настоява, че досегашните му действия са били в защита на демокрацията. Той казва, че вярва в необходимостта от реформа на изборния закон, но признава утвърдените от Конгреса резултати от президентските избори. Без да споменава името на избрания за нов държавен глава Джо Байдън, Тръмп обеща:

"Новата администрация ще бъде въведена в длъжност на 20 януари. Ще се съсредоточа върху плавен, безупречен и безпроблемен преход на властта. Този момент изисква изцеление и помирение", каза Тръмп.

На пресконференция без възможност за журналистически въпроси говорителката на Белия дом Кейли Макинани съобщи, че президентът и неговата администрация осъждат с възможно най-силните думи атаката срещу храма на американската демокрация.

Междувременно още хора от близкото обкръжение на Тръмп се разграничиха от него. Министърът на образованието Бетси Девос подаде оставка и упреква президента, че е разпалил безредиците в Капитолия. По-рано министърът на транспорта Илейн Чао, която е съпруга на лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл, също се оттегли с мотива, че е потресена от метежа.

Всичко за щурма на Капитолия четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП обсъжда България: Изслушване в групата за мониторинг на демокрацията
ЕП обсъжда България: Изслушване в групата за мониторинг на демокрацията
Облачно и дъждовно време
Облачно и дъждовно време