НОВИНИ

След щурма в Капитолия - коментар на Весела Чернева и Милен Керемедчиев

bnt avatar logo
от БНТ
09:54, 08.01.2021
Чете се за: 02:32 мин.
САЩ
Слушай новината

Нахлуването в Капитолия показа, че един демократично избран президент, какъвто е Тръмп, може да откаже да участва в демократичния процес и когато той се опита по недемократичен път да запази властта, това предизвиква огромни колизии. Това каза в "Денят започва" директорът на софийския офис на Европейски съвет по външна политика Весела Чернева.

По думите й случилото се във Вашингтон е една "сигнална лампа" за това, че "както американските медии, така и голяма част от Републиканската партия позволиха през всичките тези седмици от края на изборите насам тази агония на Тръмп, нарекоха го "Най-лошият губещ в историята на американската политика", позволиха тази агония да продължава, докато се стигне до тази кулминация, в която той накара своите последователи да щурмуват Капитолия".

Според Чернева това е симптом на едно огромно разделение, на радикализацията на различни групи в американската политика.

Весела Чернева каза, че основният въпрос ще бъде какво ще направи Републиканската партия оттук нататък, ще успее ли тя да намери път напред.

"Поддръжниците на Тръмп се увеличиха за последните 4 години на неговия мандат, не трябва да казваме, че тук става въпрос за едно огромно разделение", каза Милен Керемедчиев - бивш заместник-министър на външните работи.

Той припомни, че по време на изборната кампания в САЩ се е говорило за 20% преднина за Байдън, а накрая разликата е била между 3 и 4 процента разликата.

"Президентът Тръмп всъщност печели 11 милиона гласа повече на тези избори отколкото на предходните, което показва, че близо 50 процента от американското население всъщност вярва в неговите политики, него и в политиката "Америка първа", което е опасният прецедент. Означава, че американското население е не само разделено, но и е разделено по средата, даже и сега в Сената са 50 на 50", каза Керемедчиев.

Вижте още във видеото.

Всичко за щурма на Капитолия четете ТУК

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнал за опашки от ученици пред 41-о ОУ
Сигнал за опашки от ученици пред 41-о ОУ
Ейбар и Валенсия продължават за Купата на краля
Ейбар и Валенсия продължават за Купата на краля