НОВИНИ

Дарителски фонд помага на родилки в риск

Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
17:15, 08.01.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Още
Слушай новината

След няколко неуспешни инвитро опита Виктория и съпругът ѝ най-после ще сбъднат мечтата си да имат свое дете. И то каква мечта - съвсем скоро те ще станат родители на три момиченца. Но пандемията и рисковата бременност оставя семейството без доходи, а възможностите за лечение и наблюдение по клинична пътека са изчерпани. Така Виктория попада в полезрението на Обществения дарителски фонд за Варна и хуманитарната инициатива "Заедно за бъдещето".

Многоплодните бременности са рискови и изискват непрекъснато наблюдение и грижа. Изискват се и изследвания, които здравната каса не поема. От няколко седмици Виктория е под лекарско наблюдение в болница. За всичко това са необходими средства, които се осигуряват с помощта на фонда.

Доктор Боян Георгиев се грижи за Виктория в болницата. По време на прегледа двамата се шегуват, но знаят, че всеки ден носи риск за бъдещата майка.

"До момента е стабилизирана. Даже според мен в цветущо по отношение на нейното състояние здраве. Надяваме се още няколко дни да успеем да задържим бременността и другата седмица да се родят три бебенца", каза д-р Боян Георгиев, СБАГАЛ-Варна.

От хуманитарната инициатива "Заедно за бъдещето" Виктория ще получи още три пакета, включващи стоки от първа необходимост за бебетата.

"Изморена съм. Нямам търпение вече да ги видя, да ги гушна. Много ги чакахме и заради това. И тъкмо се зарадвахме, че всичко ще е наред и като дойде тази пандемия пак, той пак е безработен. И затова тези помощи, дори минимални да са, за мен са нещо и са ми доста от полза", сподели родилката Виктория Данчева.

"Те получават и една допълнителна подкрепа от нашия екип, която е също според мен много важна в такъв момент. Имат възможност за специализирани прегледи, за консултации с експерти за социална подкрепа
и съвети за кърмене и отглеждане на новороденото", каза Анна Радева, "Заедно за бъдещето".

"За нас е изключително важно нашите пациенти да бъдат обгрижвани от медицинска страна, както и от социална и тази подкрепа е както материална, хуманитарна така и емоционална", каза Силвия Димова, ПР в СБАГАЛ-Варна.

В началото на следващата седмица Виктория ще сбъдне мечтата си да
прегърне дългоочакваните си рожби. Тогава на бял свят ще се появят
Ванеса, Пламена и Крисия.

Репортер: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поставиха "легнали полицаи" в Симитли по желание на хората
Поставиха "легнали полицаи" в Симитли по желание на хората
Пета жертва след щурма на Капитолия
Пета жертва след щурма на Капитолия