НОВИНИ

Облачно с валежи днес, на места и сняг

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
13:02, 08.01.2021
Чете се за: 02:57 мин.
Времето
Слушай новината

Предимно облачно ще бъде времето днес, на много места с валежи от дъжд. Предупреждение за значителни количества остава в сила до края на деня в 7 области от страната, включително и в София.

В северозападните райони от страната дъждът ще се примесва със сняг, а в западните части на Предбалкана ще се образува и снежна покривка. В Стара планина и по проходите валежът ще е смесен от дъжд и сняг и ще има поледици. В Югоизточна България ще духа силен югозападен вятър и там са възможни и гръмотевици. Максималните температури ще са от 2° до 15°.

Валежите ще продължат и през нощта. Значителни ще са в Южна България и по южното крайбрежие, а в северозападните райони ще са от сняг. До сутринта вятърът навсякъде ще се ориентира от северозапад. Минималните температури в повечето райони ще са между 0° и 5°, в София - около 2°.

Ще продължи да вали и утре. В северозападните райони от страната снежната покривка ще се увеличава и в комбинация със силният вятър ще има условия за преспи и навявания. В Югоизточните райони валежите ще са от дъжд, като на места количествата ще надхвърлят 35 литра на квадратен метър.

Максималните температурите ще са от 1° до 10°. След временно спиране в следобедните часове, през нощта срещу неделя от запад ще започнат нови валежи, вече почти навсякъде предимно от сняг.

Облачно и с валежи ще бъде и в планините, като границата м/у дъжд и сняг ще бъде на около 1200 м надморска височина. Ще бъде много ветровито с умерен, по високите и открити части временно силен вятър и с него застудяването ще продължи.

В западната половина на Предбалкана снеговалежите ще са значителни и в комбинация с вятъра ще има условия за виелици и навявания. След обяд валежите временно ще спрат, но през нощта срещу неделя в масивите от Западна България отново ще завали сняг.

Снеговалежите в Испания ще продължат и днес, както и утре. Предупреждение от трета степен - код червено, за обилни снеговалежи е в сила в централните райони, където вече има солидна снежна покривка, която до края на деня се очаква да е с още 20 см по-дебела.

У нас с временни прекъсвания ще продължи да вали до сряда, като с предстоящото застудяване във все повече райони от страната дъждът ще преминава в сняг. В Северозападна България ще се образува снежна покривка, а в понеделник, когато се очаква слабо затопляне, в Западна България са възможни и поледици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се подава заявление за безплатна винетка онлайн
Как се подава заявление за безплатна винетка онлайн
Божков: Никога няма да поискам парите си от Левски
Божков: Никога няма да поискам парите си от Левски