НОВИНИ

В понеделник започва подаването на данъчни декларации

bnt avatar logo
от БНТ
12:39, 08.01.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Общество
Слушай новината

В понеделник започва данъчната кампания за годината. От 11 януари стартира и подаването на декларациите за доходите на физическите лица в офисите на приходната агенция.

Тази година от Националната агенция по приходите не очакват опашки, тъй като статистиката показва, че 90 процента от декларациите вече се подават онлайн. Важно е обаче да се знае, че се въвеждат нови срокове за юридическите лица. Те ще трябва да подадат декларациите си в срок от 1 март до 30 юни. За физическите лица срокът е от 11 януари до 30 април, но от НАП ни съветват да не бързаме.

"Ако говорим за един стандартен гражданин, за едно физическо лице, което трябва да подаде данъчна декларация, например има доходи от хонорари. Ако в него напира желание да го направи на 11 януари по електронен път, това ще е възможно, но с конвенционалната електронна услуга, тоест не с предварително попълнената данъчна декларация. Няма особен смисъл да се бърза с две думи, защото през март данъчната декларация на същия този човек ще бъде вече предварително попълнена с данните, които неговия работодател или платец на хонорари е изпратил в Националната агенция по приходите", каза Росен Бъчваров от НАП.

И така за подаващия ще остане задължението единствено да провери предварително попълнената декларация и да нанесе корекции, ако такива са необходими. За да подадем онлайн декларациите си, трябва да имаме електронен подпис, или персонален идентификационен код.

И накрая едно важно уточнение за облекченията за деца, които физическите лица могат да ползват. За тази година те са както досега 20 лева за 1 дете, 40 за две, 60 за три и повече. А от приетите от парламента по-високи облекчения за деца ще можем да се възползваме евентуално при данъчната кампания следващата година.

Автор: Гергана Гайдарова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андреев срещу Де Минор на 1/8-финалите в Анталия
Андреев срещу Де Минор на 1/8-финалите в Анталия
Оставиха в ареста Кристиан Николов
Оставиха в ареста Кристиан Николов