НОВИНИ

ЕК договори допълнителни 300 милиона дози от ваксината на "Пфайзер"

Емилия Запартова
от Емилия Запартова , Източник: БГНЕС
14:03, 08.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия договори допълнителни 300 милиона дози ваксина от "Пфайзер" и "Байонтек". Така общият им брой става 600 милиона.

На пресконференция председателят на комисията Урсула фон дер Лайен подчерта, че страните от Eвросъюза нямат право да водят паралелни преговори с шестте западни производителки на ваксини. Всичко трябва да става солидарно чрез Брюксел.

Председателят на Eврокомисията обяви разширяването на договора с "Пфайзер".

"Договорихме се с "Байонтек"-"Пфайзер" да разширим договора. С новото споразумение ще можем да купим общо 300 милиона дози допълнително от тяхната ваксина. С други думи ще удвоим дозите от "Байонтек"-"Пфайзер", каза Урсула фон дер Лайен.

Доставките на допълнителните дози може да започнат в края на годината.

Фон дер Лайен обяви също, че Комисията предварително е поръчала 2 милиарда и 300 милиона ваксини от шест производителки - "Пфайзер", "Модерна", "Джонсън и Джонсън", "Кюрвак", "Астра Зенека" и "Санофи".

На 21- ви януари ще има среща на върха на Евросъюза за борбата с пандемията.

Междувременно карантинните мерки в Унгария се удължават до 1 февруари. Вечерният час и дистанционното обучение в университетите остават.

"Искам да уверя всички, че ваксинацията е безопасна и необходима. Моля всеки да обмисли и да реши по-скоро с "да", отколкото с "не"", заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан.

19 случая и две огнища на новия по-заразен вариант на Ковид бяха засечени във Франция. Едното огнище е в център за възрастни хора, където повечето от пациентите не показват симптоми, а другото - в две училища в южно предградие на Париж.

На 18 януари във Франция започва ваксинацията на хора над 75 години. На тази дата френски нобелови лауреати ще се имунизират публично.

От "Байонтек" обявиха, че тяхната ваксина действа срещу мутацията на коронавируса, открита във Великобритания. Това сочат предварителни проучвания.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серхио Ромеро напуска Манчестър Юнайтед
Серхио Ромеро напуска Манчестър Юнайтед
Член на МОК: Съмнявам се, че Олимпиадата ще се проведе по план
Член на МОК: Съмнявам се, че Олимпиадата ще се проведе по план