НОВИНИ

Пета жертва след щурма на Капитолия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:06, 08.01.2021
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

В Съединените щати продължават да отекват събитията след щурма на сградата на Конгреса. Жертвите на безпрецедентно нахлуване вече са пет. Президентът Доналд Тръмп призна победата на Джо Байдън - без да споменава името му.

А демократите заявиха, че още следващата седмица са в готовност да гласуват импийчмънт на Тръмп. Наред с въпросите за възможните политически сценарии до 20 януари - когато Байдън трябва да стане 46-ият президент на САЩ, се трупат и въпроси за сигурността и реакцията на органите на реда.

Ден след като привържениците му щурмуваха Капитолия - вдъхновени от самия него, президентът Доналд Тръмп, смени тона и изрази възмущение от случилото се. И избра това да се случи в официално изявление - не в социална мрежа.

"Като всички американци, аз съм възмутен от насилието, беззаконието и хаоса. Незабавно наредих на Националната гвардия и на федералните сили да обезопасят сградата и да отстранят натрапниците. Америка е и трябва винаги да бъде държава на закона и реда", заяви Доналд Тръмп.

За първи път официално призна победата на Джо Байдън, и каза че ще се фокусира върху качественото и мирно предаване на властта.

Полицията на Капитолия потвърди смъртта на свой служител

"Новата администрация ще бъде въведена в длъжност на 20 януари. Ще се съсредоточа върху плавен, безупречен и безпроблемен преход на властта. Този момент изисква изцеление и помирение", заяви Доналд Тръмп, президент на САЩ.

Увеличава се обаче натискът за свалянето на Тръмп от власт преди 20 януари. Асистент на лидера на демократите в Долната Камара - Нанси Пелоси, заяви, че демократите са готови да гласуват за импийчмънт още в средата на следващата седмица. Дори процедурата да получи зелена светлина в Долната камара, в Сената, контролиран от републиканците, това по-скоро е невъзможно.

Активно се говори и за 25-ата поправка. Тя позволява прехвърляне на властта от президента към вицепрезидента, временно или постоянно, и може да бъде инициирана в случаите когато президентът не е в състояние да изпълнява задълженията си. Освен участието на вицепрезидента Майк Пенс, изисква включването на още поне 8 членове на правителството и подкрепа от поне 2/3 от Сената. Масово министри и висши служители се оттеглят от постовете си в администрацията.

В ход е мащабно разследване - издирват се всички участници в атаката, които трябва да бъдат подведени под отговорност. Някои от тях вече са уволнени заради участието си в размириците. Петата жертва след щурма е полицай, охраняващ Капитолия. Все повече стават въпросите, свързани с реакцията на органите на реда.

ВИЖТЕ в снимки как протестиращи привърженици на Тръмп нахлуха в Капитолия

Появи се хипотеза, че службата за охрана на сградата на Конгреса се е забавила с молбата си за помощ. Министерството на правосъдието не изключи възможността Доналд Тръмп да бъде подведен под наказателна отговорност заради насилието в сърцето на Вашингтон. Американски медии цитират свои източници, според които Тръмп е споделил пред свои съветници, че обмисля да даде амнистия на самия себе си в последните дни на мандата си.

Всичко за щурма на Капитолия четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дарителски фонд помага на родилки в риск
Дарителски фонд помага на родилки в риск
Стрелецът от Ловеч бил пиян, не е прострелял жената нарочно
Стрелецът от Ловеч бил пиян, не е прострелял жената нарочно