НОВИНИ

Симеон Гаспаров: Америка се отърси от случилото се, но не и от шока

bnt avatar logo
от БНТ
18:24, 08.01.2021
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Два дни след щурма на Конгреса - сърцето на американската демокрация, напрежението отвъд океана остава. На скайп линия от САЩ журналистът Симеон Гаспаров коментира, че Америка се е отърси от случилото се, но още дълго време ще мине, докато се отърси от последствията от шока, който са преживели.

По думите му, не става въпрос за материални щети, а за морални.

"Защото хората, които щурмуваха сградата на Конгреса, която е символ на демокрацията, те нямат нищо общо с Републиканската партия на Роналд Рейгън, на Айзенхауер, на Линкълн. Това бяха хора, една тълпа от нацисти, от расисти, от всякакви хора, които бяха тръгнали да рушат, а не да изразят един справедлив гняв. Благодарение на техните действия 5 души загубиха живота си, сред тях и един полицай", коментира Гаспаров.

Той каза още, че положението с полицаите в САЩ е много тежко и специално тези, които са били на смяна. Някои от тях е трябвало да деескалират напрежението и за това са си правили снимки с тълпата, която е идвала срещу тях. Но това не било проблем.

"Проблемът е друг. Някои полицаи са казвали на протестиращите къде се намират офисите на демократите, на Нанси Пелоси, на Чък Шумър. Това вече е проблем. Има много разследвания. Рано е да се каже, но не се очертава добър изход за някои от полицаите", допълни Гаспаров.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново огнище на COVID-19 в дом за хора с увреждания в Две могили
Ново огнище на COVID-19 в дом за хора с увреждания в Две могили
Единствената на Балканите ферма за скариди е в България
Единствената на Балканите ферма за скариди е в България