НОВИНИ

Заради ниските температури: Пиково потребление на ток през почивните дни

Николай Минков
от Николай Минков
11:29, 15.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
Бизнес
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Пиково потребление на ток през почивните дни заради студа. Въпреки високата консумация не се е наложило включването на допълнителни мощности.

През почивните дни, когато термометърът падна до минус 16 градуса, дневното потребление на електроенергия се е движило в границите между 128 000 и 142 000 мегават часа. Аварии по мрежите не е имало.

Лилия Георгиева е пенсионер и живее сама с 300 лв. на месец. През януари е платила 70 лв. за ток. Притеснява се, че заради ниските температури я очаква солена сметка за февруари. Отоплява се с климатик.

През деня го настройвам на по-високи градуси, през нощта го смъквам на 16-17 градуса и така предварително си правя разчет. За всички е трудно и за младите с по-малки деца ми се струва, че е още по-трудно, смята Лилия.

Комбинацията от почивни дни и ниски температури рязко е увеличила консумацията, отчитат от системния оператор.

Потреблението на ел. енергия през почивните дни, когато беше най-студено времето, е било от порядъка на 6800 мегаватчаса в пика на денонощието между 18.30 и 19.30 ч., обясни пред БНТ Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО. Не е имало необходимост от включване на допълнителни мощности, допълни той.

От ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про съобщиха, че няма скъсани електропроводи и хора без ток. Прогнозите за обилен и мокър сняг в края на тази седмица обаче са поставили енергодружествата в готовност за реакция, особено ЕРП-тата, обслужващите планинските региони.

Повече от 70 екипа са постоянно в готовност да работят по възникнали аварии в следствие на зимни условия, разбира се при тежка обстановка ние сме в готовност да мобилизираме допълнителен брой екипи, обясни Крум Косев, говорител на ЕВН. Близо 60 високопроходими автомобила бяха доставени на дружеството, които се използват в труднодостъпни планински райони, допълни той.

И трите енергодружества въведоха денонощна телефонна линия, чрез която клиентите могат да получат информация за колко време ще бъдат отстранени възникналите аварии по мрежите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима наши джудисти се впускат в битка за спечелването на олимпийски квоти
Петима наши джудисти се впускат в битка за спечелването на олимпийски квоти
Медведев и Рубльов оформиха руски 1/4 финал на Australian Open
Медведев и Рубльов оформиха руски 1/4 финал на Australian Open