НОВИНИ

Бил Гейтс ще инвестира 2 млрд. долара в борбата с климатичните промени

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:06, 15.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
Още
Слушай новината

Основателят на Майкрософт Бил Гейтс ще инвестира 2 милиарда долара в борбата с климатичните промени. Милиардерът филантроп е убеден, че изменението на климата може да бъде овладяно чрез иновациите.

Бил Гейтс не е от свръхмилиардерите, които искат да напускат Земята. Решил е да я спаси. Голямата инвестиция той ще направи през следващите пет години за стартиращи компании.

Според милиардера катастрофалното покачване на температурите е предотвратимо. Но само, ако през следващите 30 години има научни пробиви, иновации и глобално сътрудничество.

Андерсън Купър, журналист: Но смятате ли, че Вие сте правилния човек за подобна кауза? Все пак вие използвате много частни самолети...

Бил Гейтс: Да. В сравнение с всички хора на Земята, моят въглероден отпечатък вероятно е най-голям.

Андерсън Купър, журналист: Не е ли малко иронично?

Бил Гейтс: Персоналните полети наистина са нещо гигантско. Сега инвестирам в закупуването на растително гориво. Знаете, преминах на електрически автомобили. Използвам соларни панели. Плащам на компания и то доста висока цена, която улавя въглеродните емисии от атмосферата и ги складира под земята. Така че, аз правя всичко възможно, за да намаля въглеродния си отпечатък.

Бил Гейтс признава, че климатичните промени не са били от приоритетните му каузи. Но мнението му се променило, докато работел в Африка. Преди 15 години започнал активно да проучва изменението на климата като създава кръг от най-добрите учени и инженери.

Гейтс призовава за петкратно увеличение на правителствените инвестиции в научни изследвания за чиста енергия и други иновации в областта на климата в световен мащаб през следващото десетилетие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров влиза в битка за 1/2 финал на Australian Open във вторник рано сутринта
Григор Димитров влиза в битка за 1/2 финал на Australian Open във вторник рано сутринта
Димитър Манолов: Не са защитени социалните права на хората в ситуация на пандемия
Димитър Манолов: Не са защитени социалните права на хората в ситуация на пандемия