НОВИНИ

При какви мерки се връщат в клас учениците от малките населени места

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 15.02.2021 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
Още
Слушай новината

От днес учениците от 5 до 12 клас в малките населени места отново учат присъствено. Така 98 училища в Русенска и Благоевградска област днес посрещнаха всички свои ученици.

Учениците от малките населени места днес се чувстваха като на 15 септември. След три месеца и половина вкъщи пред компютрите вече отново са заедно със съучениците си в класната стая. Убедени са, че въпреки усилията , които полагат при онлайн обучението, реалното общуване с преподавателите е много по-ценно за тях. И въпреки заповедта на здравния министър от вчера за днес, в училищата е създадена строга организация да няма струпване по коридорите.

Помещенията се проветряват и дезинфекцират редовно. А като за първи присъствен ден отсъствия не се пишеха.

Рано сутринта дворът на училището в село Крупник, Община Симитли отново се изпълни с детски гласове. Температурата на учениците се мери два пъти. Маските са задължителни.

"Посрещаме децата на входа на училището, мери се температурата и дезинфекция се прави на ръце и крака. Влизат в класните стаи, след като влезат в училище и започнат часовете се минава по класни стаи, измерва се температурата на всички ученици, пита се ако има някои деца с оплаквания. Децата свикнаха с тези изисквания, спазват ги, стараят се", каза медицинската сестра Венета Керчанова.

"Училището разполага само с един вход, така си е построена сградата, но дежурен учител следи да не се струпват децата, а смените на началния етап и прогимназия са разменени часовете", обясни директорът на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий" в село Крупник Венцислав Кълбов.

Прагът на училище „Паисий Хилендарски" в Сливо поле днес прекрачиха 330 ученици от десет села. Въпреки че има родители, които се притесняват децата им, да не се заразят с коронавирус, повечето са „за" присъственото обучение.

"Според мен е добре да се върнат на училище. Вкъщи не могат да учат дистанционно. Малко трудно се оправят по лаптопа там", каза баща.

Директорът на училището Мария Мирева преподавала математика дистанционно. Според нея при строго спазване на противоепидемичните мерки завръщането към присъственото обучение ще е по-полезно за учениците.

"Обстановката с коронавируса е безпрецедентна за всички ни и онлайн обучението спаси според мен учебната година. Надяваме се, че качеството не е спаднало и че сме успели в тази трудна ситуация да направим най- доброто за децата, да усвоят знанията по стандартите, които спазваме", казая Мария Мирева, директор на СУ „Св. Паисий Хилендарски" - Сливо поле.

Какви знания са натрупали учениците по време на онлайн обучението ще стане ясно след външното оценяване. Дотогава се надяват пропуските да бъдат наваксани в редовните часове.

"Преподавател съм по английски език и специално за езика мисля, че присъственото обучение за произношение и за учене е така пожелателно за тях да бъдат присъствено", каза учителят по английски език в начален курс Антоанета Йовева.

В четвъртък в класните стаи в големите в големите градове ще се завърнат и учениците от 5, 10 и 11 клас.

Автор: Даниела Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иззеха златни кюлчета и валута на Калотина
Иззеха златни кюлчета и валута на Калотина
Ашли Барти с нова чиста победа в Мелбърн
Ашли Барти с нова чиста победа в Мелбърн