НОВИНИ

Какво следва за Косово след изборите

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:58, 15.02.2021
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Косово парламентарният вот беше спечелен от лявата опозиционна партия "Самоопределение".

Партията на Албин Курти получи 48% от гласовете. Втора е Демократическата партия на Косово със значително по-слаб резултат от 17%. Досегашните управляващи от Демократичен съюз на Косово останаха трети с едва 13 на сто. Избирателната активност е била близо 47%.

В приоритетите на партията победител не влиза диалог със Сърбия, обяви лидерът на "Самоопределение" и бивш премиер на Албания.

Минусовите температури и заплахата от COVID-19 не помрачиха настроението сред привържениците на "Самоопределение". Празненствата бяха масови, пищни и продължиха през цялата нощ.

Албин Курти - бивш премиер и лидер на "Самоопределение", обеща на избирателите да се бори с корупцията и да се справи с безработицата.

Главните приоритети са справедливост и създаване на работни места. За нас няма да бъде приоритет сформирането на екип за диалог със Сърбия. Знаете, че според проучвания на общественото мнение диалогът със Сърбия е на 6-та и 7-та позиция по важност.

Курти е известен с твърдия си тон срещу Сърбия. През 90-те години е оглавявал студентските антисръбски протести. Заради дейността си е лежал 2 години в сръбски затвор. В началото на новия век "Самоопределение" се появи като движение срещу политическия елит на Косово. Активно влезе в политическия живот преди 10 години.

През 2018-а Курти беше осъден заради пускането на сълзотворен газ в парламента. През 2019-а "Самоопределение" спечели изборите и Курти зае премиерския пост за 50 дни. Оглавяваната от него коалиция се разпадна, заради разногласия около мерките срещу COVID-19.

Сега на Курти отново ще се наложи да търси коалиционни партньори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобиха фирми за непочистени пътища в Пловдивско
Глобиха фирми за непочистени пътища в Пловдивско
ЧЕЗ: Шахтата от инцидента със загиналото момче не е наша собственост
ЧЕЗ: Шахтата от инцидента със загиналото момче не е наша собственост