НОВИНИ

Създателка на сайт за запознанства стана най-младата милиардерка в света

Михаил Петров
от Михаил Петров
16:55, 15.02.2021
Чете се за: 02:30 мин.
САЩ
Слушай новината

31-годишната Уитни Хърд стана най-младата милиардерка в света, след като създаденото от нея приложение за запознанства „Bumble” достигна пазарна стойност от над 13 млрд. долара.

Акциите на приложението скочиха след като миналата седмица компанията излезе на борсата.

Приложението е определяно като платформа, която дава контрол на жените при избора на партньор и провеждането на разговори. „Bumble” е една от 24-те публични американски фирми, ръководени от жена.

Уитни Хърд е най-младата жена, която някога е била начело на публична компания в САЩ. Тя е съосновател на конкурентното приложение за запознанства „Tinder”, но напуска фирмата през 2014 г. и завежда дело срещу компанията за сексуален тормоз. От „Тиндър“ отричат обвиненията, а за уреждане на спора заплащат сума от един милион долара.

След като напуска „Тиндър“ Херд основава „Bumble“ – безопасна онлайн платформа за запознанства, където жените имат повече правомощия. Системата на приложението изисква жените първи да изпратят съобщение.

В компанията работят предимно жени - около 82% от служителите. Почти всички от ръководството също са жени.

„От личен опит знам как неравностойните взаимоотношения влияят негативно върху всички сфери на живота. Исках да променя това“, пише Хърд в писмо до инвеститорите.

Тя основава приложението с подкрепата на руския милиардер Андрей Андреев, който е и основател на европейския сайт за запознанства Badoo. През 2017 г. „Тиндър“ се опитва да купи компанията на Хърд за 450 милиона долара, но сделката е отказана.

Платформата за запознанства е една от първите, които предлагат изпращането на гласови съобщения и провеждането на видео разговори. По този начин фирмата насърчава безопасното онлайн запознанство по време на пандемия. Приложението изисква и верификация посредством снимка, за да предотврати измами в мрежата.

Услугите на „Bumble“ се използват от 42 милиона потребители.

Автор: Михаил Петров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланикът ни в Скопие подчерта ролята на парламентарното сътрудничество между двете страни
Посланикът ни в Скопие подчерта ролята на парламентарното сътрудничество между двете страни
Партията на Слави Трифонов се регистрира за изборите
Партията на Слави Трифонов се регистрира за изборите