НОВИНИ

Правителството за COVID: Мерки в образованието, здравеопазването и социалната сфера

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:06, 15.02.2021 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
Политика
Слушай новината

42 хиляди ученици от днес отново се връщат в клас, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на работно съвещание при премиера Бойко Борисов. Стана ясно също, че за последния месец българският бизнес е подкрепен с още 120 млн. лева.

Учениците от 2900 паралелки от днес отново са в класните стаи.

"Това са близо 42 000 ученици в прогимназиален и гимназиален етап", каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Така учениците, които се обучават присъствено стават 460 000, а тези в електронна среда 260 000. Отделно още 240 000 деца в предучилищна възраст посещават детските градини.

"Колкото може повече деца да се върнат в класните стаи, животът да продължи нормално, аз мисля, че умората и претоварването на психиката е огромна", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Ваксинацията върви с нормални темпове, заделени са необходимите количества за изборната администрация, увери здравният министър. За последните 4 дни сме получили 60 000 дози, до края на февруари се очакват още 240 000. Министър Ангелов посочи, че страната ни е на 25-о място по заболеваемост и на 15-о място по смъртност в Европа.

"Всичко това ни дава увереност, че мерките, които са към момента и разхлабването, което правим на мерките, не води до голяма заболеваемост и осъществяваме ефективен контрол върху развитието на епидемията в нашата страна", заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Но председателят на Оперативния щаб отчете, че за седмица постъпилите в болница са се увеличили с 12 на сто.

"Дълго време се задържаше по-ниско ниво в интензивните клиники, но сега има ръст с 9,8% от 274, сега са 301", каза председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

"Пирогов" има готовност да отвори допълнителни места за ваксинация, както и да осигури и мобилни екипи, каза директорът на болницата Асен Балтов.

Министър Деница Сачева посочи, че по мерките за запазване и създаване на заетост са разплатени над 1 млрд. лв. на бизнеса. И изброи: По мярка 60 на 40 са платени 831 000 000 лв., като в най-пострадалите сектори хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм са запазени 30 000 работни места. Мярката за затворени бизнеси 75 на 0 до момента са платени 20 200 00 лв. за 43 215 работници и служители.

Сачева напомни, че с приети законови промени вече 90 работни дни неплатен отпуск ще се считат за осигурителен стаж. И още:

"Беше приет текст - тези пари, които изплащаме на хората да не са секвестируеми, тоест да не им ги взимат частните съдебни изпълнители, а да могат тези пари да не покриват техни стари дългове, а да си останат при тях", каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По мярката "Заетост за теб" са платени 10 300 000 лв. за 2587 работодатели и в момента са наети 10 692 безработни. Освен това за последния месец до бизнеса са достигнали още 120 млн. лева.

"Всичко това искам да се изпише и да се сложи на сайта и го обяснявайте, за да може и в президентството също да го прочетат, защото явно не ги четат тези неща и трябва да ги знаят. А иначе ваксината си е нашето оръжие, затова повтарям много е важно и трябва скоро да се връщаме към нормалния живот. Това го очакват хората от нас", заяви премиерът Борисов.

Премиерът обобщи, че целта в тази сложна ситуация е да се намери необходимият баланс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрични опашки на Кулата заради зимната обстановка
Километрични опашки на Кулата заради зимната обстановка
Пролетта идва! Първата белошипа ветрушка вече е у нас
Пролетта идва! Първата белошипа ветрушка вече е у нас