НОВИНИ

Фандъкова пита район "Триадица" и ЧЕЗ как подават ток по незаконен кабел

фандъкова пита район триадица чез подават ток незаконен кабел
bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 17.02.2021
6437
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Има нарушения в поставянето и експлоатацията на всеки един от обектите на тротоара пред болница „Свети Иван Рилски”. За нито един от тях няма издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация. Напълно незаконни са и обектите в двора на болницата. Това показва проверката на Столична община, която беше наредена след инцидента, при който дете почина от токов удар на тротоара.

„Всички обстоятелства около този фатален инцидент трябва да бъдат разкрити. Да бъдат разкрити конкретните отговорници, чиито действия или бездействия доведоха до смъртта на едно невинно дете“, обяви в началото на брифинга кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Конкретно кабелът, за който се смята, че е причина за трагедията, води до един от обектите, които са на територията на болницата. Този кабел е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електрическа енергия", съобщи Фандъкова.

Оголен кабел е причинил инцидента, при който загина 16-годишно момче в София

И в трите преместваеми обекта на тротоара са открити пропуски и нарушения. Нарушения има и при другите два павилиона, които са на територията на болницата. Нито един от тях няма удостоверение за въвеждане в експлоатация, съобщи още кметът на София.

По думите на Йорданка Фандъкова договорът с ЧЕЗ е сключен на базата на хвърчаща бележка от 2011 г. На базата на нея се сключва договор за присъединяване. В договора се казва, че за да се подаде напрежение, следва да има няколко документа, обясни тя.

„Аз лично ще очаквам отговори не само от нас, но и от другите институции. Как така ЧЕЗ подава напрежение на незаконен обект, без да има книжа и одобрени проекти, как така район „Триадица“ подава информация за обект, който е напълно незаконен и, разбира се, какъв контрол осъществяват всички служи“, попита Йорданка Фандъкова.

Този обект е захранен и е пусна ел. енергия без обектът да е въведен в експлоатация, потвърди и главният архитект на Столична община Здравко Здравков.

Общински строителен контрол е издал предписание за незабавно премахване на обектите, стана ясно още на брифинга.

Позиция на ЧЕЗ след смъртта на загиналото от токов удар момче

През юли 2019 г. на същото място при реконструкция на светофарната уредба са били отстранени всички незаконни кабели, които са били установени в района на кръстовището. "Тези кабели са били установени към същата локация и са водели към подобни павилиони, които по онова време са били разположени там", съобщи Димитър Петров – директор на дирекция ''Управление и анализ на трафика".

Регламентирано шахтите се проверяват два пъти в годината, уточни той.

Йорданка Фандъкова информира, че се вече се работи по изграждане на система от датчици и при нерегламентирано отваряне на шахти да се реагира веднага. Целта е да се започне с 4000 шахти на светофарни уредби и ангажиментът им ще бъде да реагират до 24 часа при отваряне.

Прокуратурата започва разследване за смъртта на момчето при токов удар в София

Токов удар уби дете на тротоар на бул. "Иван Гешов" в неделя. Шестнайсетгодишното момче стъпило върху шахта, по която тече ток. Шахтата е на тротоар след пешеходна пътека, която води към няколко болници на столичния булевард "Иван Гешов". През нея постоянно минават пешеходци.

След инцидента бяха назначение множество проверки.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служител на Държавно горско стопанство е организатор на купона с полицаи край Сандански
Служител на Държавно горско стопанство е организатор на купона с полицаи край Сандански
Медведев спечели безапелационно руското дерби в Мелбърн
Медведев спечели безапелационно руското дерби в Мелбърн