НОВИНИ

Бабиш: Чехия може да ползва руската ваксина и без одобрение от ЕМА

бабиш чехия ползва руската ваксина без одобрение ема
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:26, 28.02.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш заяви, че страната му може да използва руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V“ и без одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Както съобщи Ройтерс, през последните седмици Чехия е сред най-силно засегнатите от глобалната епидемия държави по отношение на инфекциите и смъртните случаи.

В изказване пред телевизия CNN Prima Бабиш заяви, че за използването на „Спутник V“ е достатъчно одобрението на чешкия регулатор по лекарствата.

Той каза, че има пълно доверие на руската ваксина и отхвърли опитите тя да бъде използвана за политически или идеологически цели.

Вчера президентът Милош Земан съобщи, че е изпратил до руския си колега Владимир Путин писмо с молба да предостави на страната му „Спутник V“ и разчита на скорошна доставка на препарата.

Междувременно премиерът Андрей Бабиш настоя, предвид усложнената обстановка, полицията да бъде безкомпромисна с нарушителите на действащите коронавирусни ограничения. Който не спазва наложените правила, трябва да бъде глобен, подчерта той.

Полицията трябва да бъде особено внимателна при проверките на ресторанти и кафенета, които имат право да продават храна и напитки само за вкъщи през специално оборудвани за целта гишета.

Максималната глоба в Чехия за физически лица може да достигне 30 000 крони (около 1 200 евро), а за юридически лица – над 2 млн. крони (около 80 000 евро).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благой Тодев 11-и на индивидуалното бягане на Световното по биатлон в Австрия
Благой Тодев 11-и на индивидуалното бягане на Световното по биатлон в Австрия
Стойка Кръстева след второто злато от Купа "Странджа": Голямата ми цел е олимпийски медал
Стойка Кръстева след второто злато от Купа "Странджа": Голямата ми цел е олимпийски медал