НОВИНИ

Байдън и Макрон обсъдиха скандала с подводниците

разговор макрон байдън париж върне посланика сащ
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
20:45, 29.10.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на САЩ Джо Байдън каза на френския си колега Еманюел Макрон, че страната му е проявила "непохватност", като е сключила сделка за подводници с Австралия зад гърба на Франция.

На първата си среща с Макрон след избухването на спора миналия месец, Байдън допълни, че нямат по-добър съюзник от Франция, която е "сила със същите ценности" като Съединените щати.

"Това, което се случи, беше, ако използвам английската фраза, това, което направихме, беше непохватно, не беше направено с много грация. Останах с впечатлението, че Франция е била информирана много преди това, че сделката с Франция няма да бъде осъществена", заяви Байдън пред журналисти в Рим преди срещата на върха на Г-20 през уикенда.

Миналият месец избухна дипломатически скандал, след като Австралия се оттегли от многомилиардна сделка за подводници с Франция в полза на алтернативна сделка със САЩ и Великобритания.

Разгневеното френско правителство нарече тайните преговори, довели до отмяната, "удар в гърба", а Макрон отзова посланиците си от Вашингтон и Канбера.

След разговор Макрон-Байдън: Париж ще върне посланика си в САЩ

Австралия обяви пакта за подводници заедно с присъединяването си към нов съюз с Великобритания и Съединените щати, наречен AUKUS - една от поредицата инициативи на Байдън, който разглежда противодействието на Китай като първостепенна грижа на Съединените щати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК: Ще се броят всички разписки от машинното гласуване на 14 ноември
ЦИК: Ще се броят всички разписки от машинното гласуване на 14 ноември
Солскяер обвини медиите в лъжи и говори за среща с Фъргюсън
Солскяер обвини медиите в лъжи и говори за среща с Фъргюсън