НОВИНИ

Българи блокирани с часове на сръбско-унгарската граница

След 9 часа чакане те преминаха границата с предимство

Айше Сали
от Айше Сали
09:05, 30.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Блокирани българи на сръбско-унгарската граница. След 9 часа чакане те преминаха границата с предимство. Сънародниците ни се свързаха с БНТ и разказаха, че 25 автобуса, сред които и 3 български, продължават да стоят с часове на граничния пункт и никой на място не ги информира за причината.

След разговор с Посолството на България в Унгария те са получили информация, че властите извършват проверки за мигранти и това е причината за забавянето. От Посолството ни в Унгария заявиха за "По света и у нас", че са в постоянен контакт с нашите сънародници.

По последна информация някои автобуси, превозващи българи по маршрута, вече са потеглили. Причината за бавното преминаване през границата са засилени гранични проверки, въведени не само от унгарска страна, но и на ниво Европейски съюз. От Посолството препоръчват туроператорите да предупреждават пътниците за границите със засилен контрол, както и да им осигуряват храна и вода.

"За съжаление обаче до момента не виждаме такива проверки, в който и да е от автобусите. Автобусите просто стоят блокирани. Абсолютно нищо не се случва. Никой не ни казва колко време ще стоим тук. Чухме, че можем да стоим още 10 - 15 часа. Никой не може да ни даде никаква гаранция и общо взето положението излиза извън контрол, защото нямаме толкова много храна и вода. Изтича времето на шофьорите, с които пътуваме, съответно дори да минем границата, отново трябва да спрем в нищото, за да изчакаме отново момента, в който можем да тръгнем - отново без храна и без вода и наистина положението е извън контрол", заяви Ива Стойкова.

По темата работят: Айше Сали и Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бюджет 2024 е обнародван в Държавен вестник
Бюджет 2024 е обнародван в Държавен вестник
Александър Везенков не игра при обрат на Сакраменто Кингс срещу Атланта Хоукс
Александър Везенков не игра при обрат на Сакраменто Кингс срещу Атланта Хоукс