Българи, пристигащи в Англия, ще могат да се освобождават от карантина с негативен тест за COVID-19 след 5-ия ден

от БНТ
18:42, 27.11.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас
българи пристигащи англия освобождават карантина негативен тест covid ден

Посолството на Великобритания информира с нота, че българските граждани, пристигащи в Англия, ще могат да се освобождават от задължителната 14-дневна карантина, ако след петия ден от самоизолацията си направят тест за COVID-19 и представят отрицателен резултат, съобщиха от МВнР.

Тестът следва да бъде направен за тяхна сметка, като списъкът с акредитираните лаборатории ще бъде публикуван на сайта на британското правителство – https://www.gov.uk.

Новата разпоредба влиза в сила от 15 декември 2020 г.

Остава изискването за попълването на формуляр за локализация на пътника (Passenger Locator Form - PLF) преди пътуването:

https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk

Гражданите, пътуващи до Англия, ще трябва да посочат във формуляра дали ще се възползват от възможността за освобождаване от самоизолацията след 5-ия ден – т.нар. тест за освобождаване от карантина ("test to release" scheme).

Пътниците не са длъжни да използват опцията за тестване след петия ден. Ако не предприемат подобни действия, те ще трябва да останат под карантина за целия 14-дневен период.

Ако даден пътник реши да се възползва от опцията за освобождаването от карантината, след като вече е пристигнал в Англия (и без предварително да е посочил това във формуляра), ще трябва да попълни нов формуляр за локализация на пътника.

Неизпълнението на това задължение би могло да доведе до налагане на административно наказание, като минималната глоба е в размер на 100 британски лири.

Гражданите, чиито изследвания покажат позитивен резултат за наличието на коронавирус, ще бъдат включени в съществуващата система на британските власти за подобни случаи: те ще трябва да останат под 10-дневна карантина от деня на изследването или от деня, в който за пръв път са се проявили симптомите им.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на следните телефонни номера:

+44 20 7581 3144
+44 0 20 7584 9400
+44 020 75893763

Сигнали може да се подават и на имейл адресите на българското посолство:

ambass.office@bulgarianembassy.org.uk
ambass.office@bgembassy.plus.com
consular@bulgarianembassy.org.uk

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дискусия по четвъртия стълб от "Плана за възстановяване и устойчивост"
Дискусия по четвъртия стълб от "Плана за възстановяване и устойчивост"
Втора смяна военнослужещи влизат в помощ на медиците срещу COVID-19
Втора смяна военнослужещи влизат в помощ на медиците срещу COVID-19