НОВИНИ

Българите вече преминават през "Кулата" само с лична карта

bnt avatar logo
от БНТ
18:22, 17.06.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Трети пореден ден километрични колони от леки коли и камиони се редят с часове на граничен пункт Кулата - Промахон. Българите преминават, без да попълват декларации.

Опашката от чакащи камиони на ГКПП Кулата - Промахон е повече от 13 км, а леките автомобили е около шест.

Към 17 часа, гръцките гранични власти облекчиха режима за преминаване. Досега българските граждани преминаваха пълна и систематична проверка, но заради големия брой пътуващи и сериозните колони от чакащи автомобили, нашите съграждани вече минават само с проверка на личен документ, съобщават от Гранична полиция.

Оттам допълват, че българските граждани не попълват декларация, а тестове за коронавирус се правят на случаен принцип и то рядко.

Сръбските граждани обаче, които също могат да преминават през нашата граница, за да влязат в Гърция, подлежат на по-сериозно тестуване. Устно заявяват пред гръцките власти къде отиват и телефон за контакти.

Друга причина за забавяне е, че няма реципрочност при работата на граничните полицаи на двете държави. От пресцентъра на Гранична полиция допълват, че от българска страна работят 10 полицаи, а от гръцка едва трима.

Гишетата на нашия пункт работят на пълни обороти – пет на изход и пет на вход. Български шофьори на камиони разказаха, че ситуацията от другата страна на границата е същата. Там колоната от тежкотоварни автомобили е повече от шест км.

От Гранична полиция препоръчват на пътуващите да използват другите гранични пунктове с южната ни съседка - Илинден-Ексохи, Маказа и Капитан Петко войвода, където 7-дневната карантина също няма.

Проверка за актове и фишове се извършва на влизане в България както на шофьорите на камиони, така и на тези на леки коли.

Автор: Миглена Медарова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минималната работна заплата ще е различна за всички сектори от догодина
Минималната работна заплата ще е различна за всички сектори от догодина
НСО: В нито един момент сигурността на премиера не е била компрометирана
НСО: В нито един момент сигурността на премиера не е била компрометирана