НОВИНИ

България е на последно място в ЕС по използване на цифровите технологии

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:15, 11.06.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас
българия последно използване цифровите технологии

България се нарежда на последно 28-о място в Индекса на Европейската комисия на навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) за 2020 г.

Индексът отчита цифрова конкурентоспособност на 27-те държави-членки на ЕС плюс Великобритания.

Според Брюксел пандемията от коронавирус е показала колко важни са цифровите технологии, които позволиха работата на много хора да продължи, да се наблюдава разпространението на вируса и да се ускори търсенето на лекарства и ваксини.

Освен това показателите на DESI, които са от значение за възстановяването, показват, че държавите - членки на ЕС, следва да увеличат усилията си за подобряване на покритието с мрежи с много голям капацитет, разпределяне на радиочестотен спектър за 5G, за да се позволи да започне търговското предлагане на 5G услуги, подобряване на цифровите умения на гражданите и осигуряване на по-нататъшна цифровизация на предприятията и на публичния сектор.

За България се казва, че държавата не е постигнала особено добри резултати по някои показатели на DESI, докато партньорите ѝ от ЕС са подобрили представянето си.

България се справя сравнително добре в областта на свързаността, особено по отношение на широкия достъп до свръх високоскоростни и мобилни широколентови мрежи.

Тя е направила значителни подобрения в измерението „електронно управление“, което бележи все по-голям брой потребители, и е постигнала висок резултат по отношение на предоставянето на цифрови обществени услуги за сектора на стопанската дейност.

Що се отнася до човешкия капитал, България се е изкачила с две места по-нагоре в класацията в сравнение с предходната година. Въпреки това, равнището ѝ на уменията в областта на цифровите технологии е сред най-ниските в ЕС.

Лицата, които притежават поне основни цифрови умения възлизат на 29% от възрастното население в сравнение със средно 58% за ЕС, докато само 11% притежават умения над средното равнище (малко под една трета от средната стойност за ЕС). Представянето на България също така се намира доста под средната стойност по отношение на интегрирането на цифрови технологии.

Българските предприятия все още не се възползват напълно от възможностите, предлагани от онлайн търговията: 7% от малките и средни предприятия продават онлайн (в сравнение с 18% средно за ЕС), 3% от всички малки и средни предприятия реализират трансгранични продажби и само 2% от оборота им е от търговия онлайн.

Целият доклад за България можете да прочетете тук: https://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=66962

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
“Витоша ски": Спазваме законите и веднага може да обновим всеки лифт
“Витоша ски": Спазваме законите и веднага може да обновим всеки лифт
Стрелба в училище в Словакия: Убит е заместник-директор, има и ранени деца
Стрелба в училище в Словакия: Убит е заместник-директор, има и ранени деца