НОВИНИ

България е поискала от ЕК второ плащане по Плана за възстановяване

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:05, 09.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
българия подаде второто искане плащане плана възстановяване устойчивост
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

България е поискала от Европейската комисия искане за второ плащане в размер на 724 милиона евро безвъзмездна помощ по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от институцията. Искането включва 66 етапа и 5 цели за изпълнение, от които 22 са свързани със законодателни промени.

Целите обхващат инвестиции в научни центрове, технологии, инженерство и математика (STEM) и иновации в образованието, научни изследвания и иновации, интелигентна индустрия, обновяване на сгради, цифровизация на електропреносната мрежа, енергийно ефективно улично осветление, възобновяеми източници и съхранение на електроенергия, както и цифровизация на железопътния транспорт.

Искането за плащане включва също поредица от реформи, насочени към подобряване на предучилищното, училищното и висшето образование, както и ученето през целия живот, за насърчаване на електронното здравеопазване, подкрепа на декарбонизацията на енергийния сектор чрез насърчаване на използването на възобновяема енергия и подобрения в енергийната ефективност и подкрепа за устойчив градски транспорт.

По-нататъшните реформи са свързани с осигуряването на достъпна, ефективна и предвидима съдебна система и борбата с корупцията. Други реформи обхващат области като съдебна медиация, процедури по несъстоятелност, електронно правителство, управление на държавни предприятия, борба с изпирането на пари и обществени поръчки. Обхванати са и реформи за подобряване на социалния и здравния сектор.

Планът за възстановяване и устойчивост на България възлиза на 5,69 милиарда евро безвъзмездни средства. Както при всички държави членки, плащанията са базирани на резултатите и зависят от изпълнението на инвестициите и реформите от страна на България, посочени в нейния план за възстановяване и устойчивост.

Сега Комисията има два месеца да оцени искането, след това ще изпрати предварителната си оценка на Икономическия и финансов комитет на Съвета, който трябва окончателно да се произнесе в срок от три седмици. Едва тогава плащането може да бъде извършено.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"България Еър" анулира полета си за Тел Авив тази вечер в 23.30 ч.
"България Еър" анулира полета си за Тел Авив тази вечер в 23.30 ч.
В знак на уважение към Тодор Алексиев от ВК Хебър извадиха от употреба екипа с №15
В знак на уважение към Тодор Алексиев от ВК Хебър извадиха от употреба екипа с №15