НОВИНИ

България е поканила експерти на "Мишлен" за категоризация на ресторанти у нас

bnt avatar logo
от БНТ
11:32, 17.12.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на туризма е изпратило покана до централата на "Мишлен" да изпратят инструктори, за да се подготвят ресторанти, които да спечелят звезда "Мишлен". Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" служебният министър на туризма Илин Димитров. По думите му, кандидати за звезда "Мишлен" има, но трябва да се уточнят критериите.

На прага на зимния сезон българите продължават да избират родината си за почивка, отчита той. Заради войната в Украйна има спад от чуждестранния пазар - изгубили сме туристите от Русия, Украйна, Беларус, а също и от Германия, тъй като там се смята, че България е твърде близо до военните действия.

Ръст се наблюдава в резервациите от Израел, Великобритания и държавите, които са в сходно геополитическо положение като България спрямо войната в Украйна. Това обаче не може да навакса пропуснатите резервации от Русия, Украйна, Беларус и Германия.

"В нашите курорти има добро съотношение цена-качество. 20 - 30% е увеличението на цените, докато в други държави цените избухнаха. Каквото зависи от нас за предстоящия сезон, го направихме. Единственото, което остава, е да има сняг. Банско е прекрасен град и без сняг, туристите могат да се разхождат, кухнята е добра. Пампорово и Боровец също нямат сняг и ще открият сезоните по-късно. Надяваме се вече, то е Божа работа, да завали и да паднат температурите", каза още министър Димитров.

Той приветства запазването на диференцирано ДДС за туризма от 9% и отговори на опасенията, че бюджета не може да си позволи това.

"Туризмът е износ на място. Износът в ЕС се облага с 0%, ние го облагаме с 9%. Всички около нас имат диференцирана ставка за туризма като само в три страни е по-висока от 9%. Тази мярка изсветлява сектора. Борим се да излезем на светло, а това осветлява. Допълнително би било добре да имаме мерки, стимулиращи туроператорите", каза той.

Намалява броя на бежанците от Украйна, настанени в хотели и държавни бази. Към момента 9400 души са приютени по програмата.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 обяви привличането на бразилския футболист Педриньо
ЦСКА 1948 обяви привличането на бразилския футболист Педриньо
Антъни Иванов с 27-о време на 100 метра бътерфлай на световното първенство по плуване в Мелбърн
Антъни Иванов с 27-о време на 100 метра бътерфлай на световното първенство по плуване в Мелбърн