НОВИНИ

Ледено вино за празниците

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:41, 17.12.2022
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Греяното вино е добре известно през зимния сезон. През декември обаче се произвежда и друго вино - леденото. Напитката е с по-богати качества от обичайните вина и се прави предимно в Германия, Съединените щати и Канада. Напоследък Румъния също се нарежда в списъка на производителите.

Леденото вино се прави от ледено грозде. Това е било известно още на древните римляни. Технологията е позабравена през столетията, чак до началото на 18-и век, когато е преоткрита в Германия.

Тя изисква специални условия: десертното грозде трябва да е замръзнало на лозата, да се бере внимателно при минусови температури и да се обработва старателно, но бързо.

"Водата замръзва в гроздето и тогава целият този нектар, който имаме и е красиво обгърнат в аромат на рози, е с максимална концентрация. Абсолютно всичко се прави на ръка, защото гроздето трябва да се бере внимателно, да се транспортира внимателно до избата. А във винарната процесът трябва да е много бърз, преди водата в гроздето да се размрази", споделя Сорин Бурнете, енолог.

Румънски производители се опитват да намерят своето място в специфичната световна ниша на ледените вина. Мразовитите зими в северната ни съседка се оказват подходящи за тази дейност. Брането на грозде в минусови студове е трудно, а в повечето случаи от цяла лоза се получава едва една бутилка.

Но енолозите твърдят, че напитката в нея е с неповторими вкусови качества, висока захарност и плътност и изключителен аромат на праскова, кайсия, мед, цитрусови плодове и карамел.

В специализираните магазини цената на малка бутилка ледено вино от 330 милилитра достига 50 евро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банско открива сезона без сняг
Банско открива сезона без сняг
ООН с остра реакция към Туитър след блокирането на профили на журналисти
ООН с остра реакция към Туитър след блокирането на профили на журналисти