НОВИНИ

Сезонът на мръсния въздух: Не бяха отчетени повишени нива на замърсяване в София

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:46, 16.12.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Въпреки прогнозата за сериозно замърсяване на въздуха в София вчера и днес, данните на Столичната община не отчетоха такова. Затова не се наложи и въвеждане на "зелен билет" в градския транспорт в София, с който хората да могат да се возят срещу 1 лев през целия ден. И вчера, и днес обаче буферните паркинги бяха безплатни.

Сезонът на мръсния въздух започна, а с него и повишаването на фините прахови частици.

"Имахме прогноза за сериозно превишение на нормата, но за радост тя не се сбъдна", каза Десислава Билева, зам.-кмет по екология към СО.

Замърсяването на въздуха зависи както от атмосферните условия, така и от битовото отопление, автосервизи, пунктове за смяна на гуми, дърводелски цехове. И тъй като София е котловинно поле, експерти напомнят, че през нощта инверсията е по-дълбока, а задържането на фини прахови частици е по-голямо.

"Преди имаше сериозна вентилация през Владайското дефиле, което сега, за съжаление, се застрои, промени се грапавостта и режимът и София не може да разчита толкова на вентилация през него, колкото от западния пренос, който е преобладаващия в атмосферата", обясни проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ.

Затова обикновено нивата на фините прахови частици спадат първо в западните райони на столицата и последно в "Младост" и "Дружба".

Проверките от Столичния инспекторат продължават. Само от октомври до средата на декември са направени над 1200 проверки на строителни обекти и над 600 на битови, промишлени и транспортни замърсители. Съставени са близо 140 акта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА победи Славия и оглави класирането на волейболното първенство
ЦСКА победи Славия и оглави класирането на волейболното първенство
Колко и какви ще са паралелките за седмокласниците в столицата?
Колко и какви ще са паралелките за седмокласниците в столицата?