НОВИНИ

Нови масирани руски атаки в Украйна, метрото в Киев отново е укритие за стотици

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:30, 16.12.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Нови масирани руски въздушни удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Поради недостиг на енергия до края на деня няма да работи метрото в Киев, Харков е без ток, както и много населени места в северната, южната и западната част на страната.

В сила са аварийни спирания на захранването. Съобщава се за поне три жертви - две в Кривой Рог и една в Херсон. Украинската армия обяви, че е свалила 60 от общо 76 изстреляни руски ракети, но енергийният оператор предупреди, че възстановителните работи ще продължат по-дълго, отколкото при предишни нападения.

Киевчани използват метрото и днес като противовъздушно укритие. Първоначалната тревога в столицата беше отменена четири часа по-късно. Ударите бяха нанесени в цяла Украйна в сутрешния час пик.

"Отивам на училище, но сега има тревога. Седя тук вече три часа. Искам да се върна вкъщи", казва Катя.

Украинските власти определят днешния, девети поред ракетен бараж срещу критичната инфраструктура, като един от най-тежките от началото на кампанията през октомври. Поразени са поне 9 енергийни съоръжения. Кметът на Харков съобщава за "колосални" щети.

"Чухме много експлозии. Бях в тролея, все още имаше ток. Когато захранването прекъсна, слязохме тук, в метрото. Чакаме противовъздушната тревога да свърши", каза Людмила Матосова от Харков.

Губернаторът на Днепропетровск също говори за "сериозни щети". Засегнати са и съоръжения в централния град Полтава, а също в Одеска област и Виница в централна Украйна.

"Ударите срещу нашата енергийна инфраструктура и причиняването на страдания на хората по време на зимата е геноцид срещу украинската нация. Но никога няма да се предадем", заяви Йевхен Йенин - заместник-министър на вътрешните работи на Украйна.

Тази седмица Ройтерс съобщи, че Съединените щати планират да доставят на Украйна противовъздушни системи "Пейтриът", Москва ги определи като бъдеща легитимна цел.

Гърция изрази готовност да предаде на Украйна своите зенитни комплекси С-300, ако Съединените щати разположат "Пейтриът" на остров Крит. Украинските военни могат да работят със съветско въоръжение без продължителното обучение, необходимо за "Пейтриът".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Халил Летифов от ДПС не излючи възможността да подкрепят мандата на "Продължаваме Промяната", имат условия
Халил Летифов от ДПС не излючи възможността да подкрепят мандата на "Продължаваме Промяната", имат условия
Възстановяват топлоподаването в няколко столични квартала след авария
Възстановяват топлоподаването в няколко столични квартала след авария