НОВИНИ

Родители на деца с диабет протестираха пред Педиатрията в София заради уволнена лекарка

Айше Сали
от Айше Сали
17:14, 16.12.2022
Чете се за: 03:17 мин.
Още
Слушай новината

Протест имаше днес пред Педиатричната болница "Проф. Иван Митев" в София в подкрепа на уволнен лекар. Родители и представители на Националната асоциация на деца с диабет застават срещу освобождаването на началника на отделението по диабет - доц. Радка Савова.

Протестиращите родители посрещнаха доц. Савова с аплодисменти и настояха за обяснение за нейното освобождаване от ръководството на болницата.

Еднокринологът и бивш началник на Отделението по диабет доц. Савова заяви, че е изкупителна жертва.

"Отделението остана без медицински сестри - диабетното отделение, което е сериозно, интензивно и с много отговорна работа и тъй като всички медицински сестри напуснаха, останаха трима студенти, които работят като медицински сестри, но и те на Нова година си отиват, поради факта че имат да четат, сестрите от съседното Отделение по ендокринология са включени на график да работят и при нас. Те същото отказват, защото са възрастни сестри, уморени, пред пенсия или в пенсия и тази интензивна работа им идва в повече. Вдигнали са се на бунт и са се оплакали 2 - 3 пъти пред директора с аргументите, че не ги уча и не им помагаме. Неща, които не са верни", каза доц. Савова.

Според нея една от причините за напускането на медицинския персонал са ниските заплати:

"Болницата е препълнена. Тя непрекъснато е с надлимитни бройки. Всяка сутрин нас ни тормозят първо да изпишем деца, после да приемем, защото сме имали надлимитни, които НЗОК няма да ни плати. Това е всяка Божа сутрин сутрин. И въпреки този препълнен статус на болницата, парите някъде изчезват. Пари няма".

От Специализирана болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" излязоха с позиция, в която заявиха, че е некоректно пенсионирането на един лекар да бъде представяно като огромен проблем за едно лечебно заведение. Доц. д-р Радка Савова била освободена от поста Началник на отделението за лечение на деца с диабет по нейно желание – от 1 януари 2023 г. Причината обаче да бъде освободена по-рано е недоволството на медицинските сестри, тъй като според тях в Клиниката има системен хаос, допускан от доц. Савова.

От болницата уточняват още, че на доц. Савова е предложен консултантски договор и благодарят на педиатъра за работата ѝ. Те подчертават, че доц. Савова оставя след себе си млади и добре обучени от специалисти, които да ще се грижат за пациентите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Янчев: Да наследиш Любо Пенев е предизвикателство, но аз не се предавам лесно (Видео)
Тодор Янчев: Да наследиш Любо Пенев е предизвикателство, но аз не се предавам лесно (Видео)
Световното първенство по футбол завършва с грандиозен двубой по БНТ
Световното първенство по футбол завършва с грандиозен двубой по БНТ