НОВИНИ

Европейските лидери се разбраха за нова помощ за Украйна и още санкции срещу Русия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:20, 16.12.2022
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите на страните от Европейския съюз приключиха снощи последната за тази година среща на върха със споразумение да предоставят 18 милиарда евро на Украйна за следващата година, както и още военна и хуманитарна помощ за страната. Те представиха деветия пакет от санкции срещу Русия и обещаха да не спират да упражняват натиск срещу Москва да спре войната. България и Румъния получиха обещание следващата година да станат част от Шенген.

Европейските лидери потвърдиха позицията си за предоставяне на политическа, финансова, военна и хуманитарна помощ за Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо".

Беше постигнато съгласие и по новия пакет от санкции, който включва имената на нови близо 200 физически и юридически лица, както и забрана за инвестиции в минната индустрия на Русия.

Лидерите предоставиха официално статут на държава кандидатка за членство в Европейския съюз на Босна и Херцеговина и приветстваха Хърватия в Шенген. България и Румъния получиха обещание за догодина.

"Скъпи Петер и целия ваш екип, Европа ви е благодарна за впечатляващата работа, която свършихте. Искам също да поздравя Хърватия за въвеждането на еврото от следващата година и приемането в Шенген. На Румъния и България искам да кажа - заставаме изцяло зад присъединяването ви към Шенген, ще продължим да работим неуморно, за да го осъществим възможно най-скоро през следващата година. И накрая, искам да поздравя Босна и Херцеговина за получаването на статут на кандидат. Сега обръщаме поглед към 2023 година. Очаквам с нетърпение да работя с предстоящото шведско председателство", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

"Оптимист съм, че решението за България и Румъния ще бъде взето в рамките на 2023 година", допълни Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

През февруари евролидерите ще се съберат извънредно, за да се опитат да намерят и решение на проблемите, свързани с нарастващия миграционен натиск.

Те възложиха на енергийните министри да изготвят в понеделник механизъм за таван на цената на газа.

Въпреки единството по важните въпроси, срещата беше помрачена от корупционния скандал в Европарламента. Евроинституциите обещаха повече прозрачност и контрол, за да не губят доверието на европейците.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гешев: Паравоенното сдружение се проверява и за евентуална дейност, която защитава чужди национални интереси
Гешев: Паравоенното сдружение се проверява и за евентуална дейност, която защитава чужди национални интереси
Огромен аквариум се пръсна на парчета в Берлин
Огромен аквариум се пръсна на парчета в Берлин