НОВИНИ

НС окончателно прие изпращането на военна помощ за Украйна

Николай Минков
от Николай Минков
11:12, 16.12.2022 (обновена)
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

НС прие окончателно споразумението между България и Украйна за предоставяне на военна подкрепа. Против гласуваха от "БСП за България" и "Възраждане". От Левицата призоваха президентът да наложи вето.

В пленарната зала имаше напрежение - взаимни обвинения и нападки кой подкрепя войната, кой мира, кой помага на Русия и кой на Украйна. В дискусиите се включиха основно депутати от "БСП за България" от едната страна, а срещу тях им опонираха народни представители от ГЕРБ и ДБ. Не се включиха в дискусиите депутати от "Български възход", ПП и ДПС.

Парламентът отхвърли редакционно поправка на БСП, чрез която всяко ново искане за оръжие от Украйна трябва да бъде одобрявано от Народното събрание, което повиши напрежението в залата.

"Днес правите отново опит в залата на НС въобще да бъде обсъждано от тук нататък какво ще се случва с евентуалното даване на ново оръжие и това да бъде единствено и само в правомощията на МС. Минавате всички граници. Това е нова форма на налагане на цензура", заяви Борислав Гуцанов, "БСП за България".

От "Демократична България" обясниха защо договорът не предвижда ратификация от парламента при други бъдещи искания на Украйна за оръжие.

"Защо да се дава възможност на МС в бъдеще да разрешава оръжие без разрешение на НС? Защото може да няма НС. И защото, ако започнат разговори с друга държава, която може да ни предостави въоръжение, което е с добри западни аналози и МС прецени, че това удовлетворява страната и армията, най-нормалното нещо е да бъде направена подобна сделка", каза Иво Мирчев орт "Демократична България".

От "Възраждане" изостриха тона и призоваха да не се гласува договора с мотива, че изпращането на оръжие не помага на нашите сънародници в Украйна.

"Какво прави Украйна за нашите сънародници, освен да им ограничава правата, да ги тероризира и репресира и да се опитва да заличи тяхната административна обособеност и нищо друго не прави тази малка фашистка държавичка", заяви Костадин Костадинов, "Възраждане".

"Моля да се придържат всички депутати и специално "Възраждане" към достоен език, който се изисква от тази трибуна", каза Йордан Цонев, ДПС.

От левицата и "Възраждане" се възмутиха, че списъците са засекретени и обвиниха военния министър, че ги крие от обществото.

"Господин министърът стои тук и не излиза да каже защо е подписал такъв договор, в който българските граждани няма да знаят каква продукция и какво въоръжени ще се изнася", заяви Георги Свиленски, "БСП за България".

Вместо министърът отговориха от ГЕРБ.

"Таен е списъкът, защото ни е срам колко малко даваме. Аз не съм чел списъка, но отчетната стойност е около 20 млн., а ние миналата година сме изнесли военна продукция за 6 млрд.", каза Делян Добрев, ГЕРБ-СДС.

Все пак военният министър обясни, че националната сигурност не позволява огласяване какво е записано в договора.

"Причината да бъдат класифицирани двата списъка е част от доклад, който съдържа цялостна информация за въоръжението на българската армия, с мирновременни формирования, тяхното въоръжение, с включително и техника, която е за попълване на загубите от - до", заяви Димитър Стоянов, министър на отбраната.

Със 166 гласа "за" и 48 "против" Народното събрание прие на второ четене споразумението между България и Украйна за предоставяне на военна и военнотехническа подкрепа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акад. Денков: Шансът за правителство с втория мандат не е голям, но съществува
Акад. Денков: Шансът за правителство с втория мандат не е голям, но съществува
Антъни Иванов: Приятен ден, хейтъри
Антъни Иванов: Приятен ден, хейтъри