НОВИНИ

18 милиарда евро за Украйна и 9-и пакет санкции за Русия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:09, 16.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

18 милиарда евро за финансиране на Украйна през следващата година и 9-и пакет санкции за Русия. Това решение взеха лидерите на Европейския съюз на последната си среща на върха за 2022 година в Брюксел.

Полша оттегли ветото си върху глобалния минимален корпоративен данък, деблокирайки серия от свързани с него споразумения, включително заема за Киев.

В деветия пакет от санкции срещу Москва са включени имената на още близо 200 души, както и забрана за инвестиции в минната индустрия на Русия.

Срещата на върха даде също официален статут на кандидат член на Босна и Херцеговина в Европейския съюз. Беше прието и решение за въвеждането на минимална данъчна ставка за големите компании.

Председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изразиха оптимизъм, че догодина България и Румъния ще бъдат приети в Шенген.

"Скъпи Петер и целия ваш екип, Европа ви е благодарна за впечатляващата работа, която свършихте. Искам също да поздравя Хърватия за въвеждането на еврото от следващата година и приемането в Шенген. На Румъния и България искам да кажа - заставаме изцяло зад присъединяването ви към Шенген, ще продължим да работим неуморно, за да стане възможно приемането ви възможно най-скоро през следващата година. И накрая, искам да поздравя Босна и Херцеговина за получаването на статут на кандидат. Сега обръщаме поглед към 2023 година. Очаквам с нетърпение да работя с предстоящото шведско председателство", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Оптимист съм, че решението за България и Румъния ще бъде взето в рамките на 2023 година", допълни Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стачки в Европа: Затруднения при транспорта в Белгия, Франция и Великобритания
Стачки в Европа: Затруднения при транспорта в Белгия, Франция и Великобритания
Необичайно топло ще бъде и днес
Необичайно топло ще бъде и днес