НОВИНИ

Увеличават се случаите на насилие в Пловдив - само за два дни има 4 пострадали жени

bnt avatar logo
от БНТ
20:51, 15.12.2022
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

Четири пребити жени в Пловдив само за последните два дни. Насилниците са млади мъже. Една от жертвите е в кома, а друга е с фрактура на ребрата и спукан далак. Данните изнесоха от прокуратурата в Пловдив, откъдето отбелязват, че подобни случаи на домашно насилие стават все по-чести и по-жестоки. Извършителите са задържани.

*Предупреждение - кадрите във видеото са с чувствително съдържание.

От началото на годината до 30 ноември – 20 жени са загубили живота си в условията на домашно насилие. Случаите, в които не се стига до фатален изход са многократно повече. Доказателство за това са последните 4 побоя над жени в Пловдив. Жена на 95 години е в кома, пребита от внука си, бивш полицай. Млада жена е болница, пребита жестоко от ревнивия си съпруг.

Травмите, които остават са не само за потърпевшите, но много често и за техните деца, защото сцените на насилие се разиграват и в тяхно присъствие, са не само физически, но и психологически. Жертвите обикновено са държани в някаква зависимост. От страх и срам те не искат да свидетелстват срещу извършителите, които са техни съпрузи, братя, синове или внуци.

Според специалистите трябва активно да се работи по отношение на превенцията, като учениците и младите хора трябва да са особена фокус група, защото в 90% от случаите хората, които насилват като възрастни са били жертва или свидетели на насилие като като деца.

В продължение на месеци известен пловдивски бизнесмен следи съпругата и децата си с помощта на устройства за местоположение в телефоните им. Яростта му прераства в директна агресия снощи, когато се прибира и вижда съпругата си да говори по друг апарат, на който няма приложения за подслушване.

"Взима една тенис ракета и започва да я бие, вследствие на побоя множество хематоми, фрактура на две ребра, спукано дясно тъпанче, скъсан далак", обясни Атанас Илиев –-наблюдаващ прокурор.

Насилникът системно заключвал съпругата си и двете им деца. След побоя тя успяла да избяга и с помощта на приятелки стигнала до болницата.

"Лекарят я познава, защото 2018 г. тази същата жена е била при него и е заявила, че е паднала по стълбите", коментира наблюдаващият прокурор.

Жена на 95 години е в кома в болница, след като внукът ѝ я пребил два пъти в рамките на няколко часа. Извършителят редовно употребявал алкохол. По неофициална информация той е бивш полицай, дисциплинарно отстранен от работа преди няколко години.

"На 14-и през нощта около три часа. Между двамата отново избухнал скандал, вследствие на което мъжът отново нанесъл побой, този път много по- продължителен и по-жесток, след което оставил баба си и се върнал в стаята си", каза Нено Димов - наблюдаващ прокурор.

Жената била намерена от гледачката на следващата сутрин в безпомощно състояние и цялата в кръв.

Според психолози причините за нарастващите случаи на домашно насилие се дължат на променена ценностна система и нарастваща несигурност.

"От началото на годината до 30 ноември имаше 20 жени, които бяха загубили живота си, а другите са многократно повече, слава богу, без такъв резултат", казва психологът Невена Божилова.

Трябва да има и промяна в подхода към осъдените насилници, докато изтърпяват наказанията си, коментират още психолози.

"Да, има принудителни форми на някаква психотерапия. Защото човекът ще излежи някакво наказание или ще понесе глобата, но той излизайки ще свърши същото, защото той така функционира".

От прокуратурата призовават гражданите да не остават безучастни и да подават сигнали.

"Ако установят че техни близки, съседи се държат странно, че са жертва на домашно насилие, че имат синини, нека сигнализират органите на реда и прокуратурата защото колкото по-рано започнем действия може би няма да се стигне до там жената да е в кома, другата жена да й вадят далака в момента".

Трима от извършителите са задържани за 72 часа. Срещу четвъртия се събират още доказателства за повдигане на обвинения.

Репортер: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Португалската футболна федерация обяви раздялата с Фернандо Сантош
Португалската футболна федерация обяви раздялата с Фернандо Сантош
От НИМ откриха безценни археологически находки
От НИМ откриха безценни археологически находки