НОВИНИ

От НИМ откриха безценни археологически находки

Айше Сали
от Айше Сали
20:45, 15.12.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Експедициите на археолозите от Националния исторически музей това лято доведоха до безценни находки, сред които много древни накити и монети. Общо 347 артефакта, открити при археологическите проучвания през тази година, бяха подредени и показани в специална изложба.

Сред най-впечатляващите находки в изложбата е гребен, открит в Созопол.

"Той е изработен от рог на елен, на ръка. Изключително е рядък. Това е вторият гребен, който изобщо е открит в некропола на Аполония Понтика, обясни ръководителят на археологическите проучвания на "Аполония Понтика" Павлина Девлова.

Край манастир в Ахтопол учените са работили няколко години, за да попаднат на важни артефакти.

"Например беше открит в един от гробовете кръст, изработен от червен странджански яспис", ръководителят на отдел "Експозиционна и международна дейност" в НИМ д-р Петранка Неделчева.

През тази година откритията на подводните археолози са представени по малко по-различен начин в НИМ. Виждаме как котва изглеждала при откриването ѝ на морското дъно и как изглежда сега.

Заради забавеното финансиране, през 2022 година археологическият сезон започна късно и беше кратък. При откриването на изложбата с находките от него вицепрезидентът Илияна Йотова припомни, че миналата година си е пожелала безпросветността в България да приключи.

"Тогава сред нас беше и един млад човек - министър на културата, който трябваше да сложи край на тази безпросветност, но, за съжаление, една година по-късно си останахме с обещанията от негова страна и едно наистина красиво селфи", каза още Йотова.

Вицепрезидентът отново призова да има повече средства за култура.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават се случаите на насилие в Пловдив - само за два дни има 4 пострадали жени
Увеличават се случаите на насилие в Пловдив - само за два дни има 4 пострадали жени
Хиляди излязоха на протест срещу присъдата на кмета на Истанбул
Хиляди излязоха на протест срещу присъдата на кмета на Истанбул