НОВИНИ

МВР предлага пакет от мерки за намаляване на пътните инциденти

bnt avatar logo
от БНТ
21:04, 15.12.2022
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Нови мерки срещу войната, която се води по пътищата ни предлагат от МВР. Пакетът трябва да намали усещането за безнаказаност на пътя.

"Това което става по пътищата на България е проекция на това, което се случва в българското общество. Липса на толерантност, липса за грижа за здравето и живота на другия", заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

Едно от предложенията е скоростта по магистралите да бъде ограничена от 140 на 130 км в час. Данните на МВР показват, че през последните 11 години на аутобаните в страната са загинали 529 души, а от 2012 година, когато скоростта е увеличена смъртните случаи са се увеличили от 3 до 10 процента.

"По данни на Европейския съвет по транспортна безопасност повече от 2100 човешки живота могат да бъдат съхранени всяка година, ако средната скорост на придвижване по европейските пътища се намали само с един километър в час", коментира Станимир Станев, зам. главен секретар на МВР.

За пореден път се предлага новите шофьори без опит да имат придружител, когато карат в тъмната част на денонощието и когато превозното средство е над определена мощност. Пак за новите шофьори и за тези, които превозват товари и пътници, се предлага допустимата стойност на алкохол в кръвта да бъде намалена до 0.2 промила. Предлагат се по-строги санкции и за лицата, които извършват системно тежки нарушения 3 или повече пъти в рамките на година.

"Една от основните причини ние да имаме чувство за безнаказаност това е, че близо 50% от наложените глоби и санкции не се реализират", посочи Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

Броят на лабораториите, които изследват пробите за наркотици също трябва да се увеличи. Такава е изградена в Медицинския институт на МВР.

"Има необходимите обучени кадри. Въпрос на дни е да започне да функционира тя и да подобри ситуацията с дългото чакане", каза вътрешният министър.

Според пътни експерти заобикалянето на правилата може да се пресече чрез дигитализация на администрацията. Една от идеите е при и издаването на книжка или нейното подновяване шофьорите да бъдат задължени да декларират имейл и телефон за връзка. Също така камерите на АПИ и толсистемата да участват в контрола на скоростта. Сред предложенията са при катастрофа да се попълва нов документ, който да покаже дали шофьорите са изпълнили техническите изисквания за безопасност.

"Да се попълва нещо като чеклист по отношение на гумите, налягането в тях, теглото на автомобила, дали няма претоварване. Укрепване на товарите, състоянието на пътя. Според нас това е единственият начин да намери истинските причини за всяко едно ПТП", смята Румен Дунев от Българската федерация по автомобилен спорт.

Законопроектът предвижда и въвеждане на специално обособена "Зона 30" в централната част на градовете, където колите да се движат с по-ниска скорост, а на велосипедистите и пешеходците да бъде осигурено по-голямо предимство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щангистът Христо Христов е Спортист на Варна за 2022 година
Щангистът Христо Христов е Спортист на Варна за 2022 година
Португалската футболна федерация обяви раздялата с Фернандо Сантош
Португалската футболна федерация обяви раздялата с Фернандо Сантош